ÚJ KULLANCSFAJ TERJED MAGYARORSZÁGON

Az itthon honos kullancs mellett egy új, veszélyesebb faj jelent meg hazánkban. A Hyalomma kullancs Dél-Európában, Afrikában és Közép-Ázsiában honos. Vándormadarakon élősködve jutott el Közép-Európába.

Legelőször 2009-ben fedeztek fel egyedeket hazánkban, de az erős telek megakadályozták további szaporodásukat. A klímaváltozás miatt utóbbi években tapasztalt gyenge téli időjárás azonban már nem irtja ki ezeket az élősködőket.

A szakértők szerint szerencsére könnyen felismerhető a faj. Az egyedek mérete 3,8-5,6 mm között változik, lábaikon világos sávok láthatók, potrohuk pedig barázdált.

A kullancs vadászási módszere eltér a lesből támadó hazai fajokétól. Ez az apró rovar több méteren keresztül képes üldözni kiszemelt áldozatát. A megtelepedett gazdatesten 26 napig is élősködhet. Aktív időszaka már 12 °C felett elkezdődik és csak a 45 °C zavarja menedékbe.

Az emberek mellett számos állatfajra is veszélyt jelent. Kutyákon, macskákon, lovakon, szarvasmarhákon, egyéb patásokon is megtelepszik.

A kullancs Afrikában és Ázsiában honos vírusokat terjeszt, például vérzéses lázat. Nem csak a közvetlen csípésétől kell óvakodni, a megfertőzött állatok vérével való érintkezés is fertőző lehet.

A megtelepedése viszonylag könnyen elkerülhető. Szakértők szerint javasolt kerülni a magas aljnövényzetet, a bokros és a bozótos területeket. A kirándulók mindenképp zárt ruházatot viseljenek, túra végén pedig alaposan vizsgálják át magukat.