KÉRDÉSEK PERGŐTÜZE A MÁRCIUS VÉGI, TELT HÁZAS VÁCI POLGÁRI ESTEN

Bízvást kijelenthető, hogy az eddigi leginteraktívabb Váci Polgári Est részese lehetett a március végi alkalom nagyszámú, a Piarista Kilátó Központ nagytermét zsúfolásig megtöltő közönsége. Kérdések valóságos pergőtűzébe került a neves előadó díszvendég. Ám ahogy az várható volt, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő minden felvetésre csípőből tüzelve válaszolt, a pulpitushoz cövekelve imponáló magabiztossággal állta a sarat.

Rétvári Bence országgyűlési képviselő, a Váci Polgári Est sorozat életre hívója bevezetőjében kiemelte, hogy sorsdöntő jelentőségű uniós választások előtt áll az öreg kontinens, amennyiben például az is eldől, hogy változik-e az államközösség politikája például a háború és/vagy béke kérdésében.

Ez az est is ékesen bizonyította, hogy a kárpátaljai magyarok sanyargatott sorsa, a megtámadott fél tőszomszédsága miatt hazánkat közvetlenül is érintő orosz-ukrán háború alakulása élénken foglalkoztatja a közvéleményt, a telt ház miatt számos pótszékre is szükség volt, illetve akadtak, akik állva hallgatták Nógrádi György szakértő gondolatait, észrevételeit, költői kérdésfeltevéseit.

A neves vendég leszögezte: kezdetben sokan azt gondolták, hogy az ukrajnai háborút Oroszország néhány napon belül megnyeri, most pedig ott tartunk, hogy bár az orosz többségű területek nagy részét már ellenőrzése alá vonta a támadó szuperhatalom, mégis teljességgel megjósolhatatlan, meddig tart még ez a súlyos fegyveres konfliktus.
Nógrádi György leszögezte: a támadó fél azt mondja, hogy ez valójában NATO-orosz háború, s az előadó szavai szerint annyiban mindenképp kétségtelenül így is van, hogy minden haditechnika, amit Ukrajna felhasznál, az NATO-fegyverzet.

Kérdésre válaszolva az előadó kijelentette: Ukrajna ma nem tud külső segítség nélkül megmaradni, de az oda biztosított források sorsa, felhasználási módja legalábbis kétséges, noha a II. világháború óta nem volt ehhez hasonló példa egy ország külföldi támogatásának mértékére, vagyis inkább mértéktelenségére.

Imre Zsolt, a szervező Váci Polgári Fórum elnöke, a Fidesz-KDNP pártszövetég polgármesterjelöltje és többen mások is felvetették kérdésként, hogy valósan fenyegető veszély-e a harmadik világháború kirobbanása.

„Mi az, amit tudni kell? Egy: Oroszország gyenge. Kettő: Oroszország a két vezető atomhatalom egyike. Három: Macron francia elnök azt mondta, hogy van atomfegyver. Erre viszont idézhetjük Johnson amerikai elnököt, aki azt mondta annak idején de Gaullnak, hogy Franciaország szeretne olyan erősnek látszani, mint amilyen gyenge. A francia atompotenciál nagyjából az orosz egy százaléka. A kiterjedt európai háború azt jelentené, hogy a NATO felsorakozik Oroszországgal szemben, és tudni kell, hogy minden fegyvernemben négyszeres, hatszoros szövetségi fölény van. Ebben a helyzetben az oroszok számára csak az atomfegyver bevetése maradhatna. Ezt mindenki tudja és senki nem akar meghalni Donbaszért. Tehát a harmadik világháború valószínűsége ugyan fenyegetően jelentős, de elkerülhető.

A háborút kőkeményen elítéli Ferenc pápa és Orbán Viktor miniszterelnök, kulcskérdés, hogy november után csatlakozik-e hozzájuk az amerikai elnök, ha ugyanis Donald Trump lesz az, akkor arra lehet számítani, hogy ígéretéhez híven nagyon rövid időn belül eléri a fegyvernyugvást. Üzen Zelenszkijnek, hogy mi a feltétele. Ha ő nem csinálja meg, amit mond, Ukrajna nem kap több támogatást. Ha elfogadja, azonnal tárgyalások kezdődnek Putyinnal. A béke feltételei adottak. A Krímről nem hajlandó tárgyalni Moszkva, nyilván az orosz többségű területeket visszakérik, de tovább nem mennek. Béke csak úgy lehet, ha valaki diktál, erre pedig csakis az amerikai elnök lehet képes, na de a mostani nem. Mindezek alapján a háború gyors lezárásának jelenleg sajnos csekély az esélye” – mondta a kérdésről Nógrádi György.

Az est zárásaként a háziasszony, Fábián Fédra emlékeztetett: április negyedik csütörtökjén következik az újabb Váci Polgári Est, amikor is Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus lesz a meghívott vendég, és egy nem kevésbé aktuális kérdés, a család- és gyermekvédelem ügye kerül majd reflektorfénybe.