ÁPRILIS 8-ÁN ISMÉT MEGELEVENEDNEK A VÁCI CSATA TÖRTÉNÉSEI

A 35. Tavaszi Emlékhadjárat keretében hagyományőrző csapatok április 8-án délután ismét felelevenítik az 1848–49-es forradalom és szabadságharc április 10-én vívott váci csatájának történéseit.

A hagyományőrző program 16.15-kor a Március 15-téren tartandó díszszemlével kezdődik, majd a közreműködő csapatok gyalogosan és lóháton a Ligetbe masíroznak Fazekas Richárd, TEH főparancsnok és Opel János, a Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium elnöke vezetésével, a menetben közreműködik a Váci Ifjúsági Fúvószenekar.
A Ligetben 17.30-kor kezdődik a csatabemutatóval egybekötött hagyományos élő történelemóra, a hadijátékot ezúttal Babucs Zoltán hadtörténész, a Magyarságkutató Intézet vezető kutatója kommentálja.
A program a terület Nemzeti Történelmi Emlékhely státuszát megalapozó honvéd emlékmű megkoszorúzásával zárul.

A váci ütközet az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc egyik csatája volt. A csatára Vác városánál került sor a Christian Götz császári és királyi vezérőrnagy vezette osztrák és a Damjanich János vezérőrnagy által vezetett magyar III. hadtest között 1849. április 10-én.
Előzményként április 9-én az I. hadtest Kerepesről Csomádra vonult, Vác felé előőrsöket állított ki. A VII. hadtest Fót városában állomásozott. A III. hadtest Mogyoródról Veresegyházára nyomult és érintkezésre lépett az I. hadtesttel, emellett szintén előőrsöt állított Vác irányában.

Babucs Zoltán (Jászberény, 1974. február 14. –) hadtörténész-muzeológus felsőfokú tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán (történelem,  új- és legújabb kori történeti muzeológia) végezte.
Kisebb megszakításokkal közel két évtizedig a budapesti HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos munkatársaként dolgozott. 2017 és 2021 között a Magyar Hírlap szerkesztőségének munkatársa volt, mint újságíró és lapszerkesztő. 2019 óta a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpont ügyvivő szakértőjeként tevékenykedik.
Szakterülete: a második világháborús Magyar Királyi Honvédség, az 1848/49. évi magyar függetlenségi háború honvédseregének története, a jászkunok és a székelyek katonáskodása.
Félezernél több tanulmány, tudományos cikk mellett harminckét kötet szerzője vagy társszerzője, sajtó alá rendezője.
Kutatási területének országosan elismert szakértőjeként gyakori szereplője a közmédia műsorainak és adásainak, ünnepi megemlékezések meghívott történész előadója a Kárpát-medencében és azon túl is.