VÁNYAI LÁSZLÓ: A PÁRTÁLLAMI DIKTATÚRA EMLÉKMŰVE NEM A VÁROSKÖZPONTBA, HANEM SZOBORPARKBA VALÓ

A Szent István tér felújítása elodázhatatlan volt, de az ott található emlékművet nem kiemelni kellett volna, hanem elvinni egy szoborparkba – nyilatkozta Ványai László, a váci KDNP elnöke.

„A felújítás nem is kérdés, hogy szükséges volt. Nagyon régóta, nagyon rossz minőségű volt a burkolat, ráadásul balesetveszélyes. Civil kezdeményezés volt 2020. augusztus 20-án, hogy tegyék rendbe és újítsák fel a teret. Gyűjtés is indult, több millió forint jött össze az adakozásból. Majd mindig a következő év augusztus 20-ra ígérték ennek a felújításnak a befejezését. Ez évről-évre húzódott és növekedett az összeg. A kezdeti tízmilliós nagyságrendről most már 200 millió feletti összeget emlegetnek, és 2024-ben még mindig nincs befejezve ez a beruházás. Az eredeti tervtől teljesen eltértek, új tervezőt kértek fel, ennek is nyilván költsége volt” – mondta Ványai László.

A váci KDNP elnöke ugyanakkor hozzáfűzte, hogy „a téren található egy eredetileg felszabadulási emlékmű, egy szoborcsoport, ami a pártállami diktatúrának az emlékműve. 1995-ben hozták létre, a szovjet megszállást felszabadulásként ünnepeltették. Ez egyik propagandaeszköze volt annak az időszaknak Rákosin, Kádáron keresztül, egészen 1989-ig bezárólag. Az emlékmű ténylegesen nyilvánvalóan a kommunista rendszernek a jegyeit, szimbólumait viseli magán. Ha jobban megnézzük, ott vannak az ötágú csillagok mint szimbólum, ott van az 1919-es évszámú tanácsköztársaságnak az emléke, ott van a cirill betűs békefelirat és ott van 1944. december 8-i dátum, ami nem más mint Vác szovjet megszállásának a dátuma.”

„Kétség nem fér hozzá, hogy ez a nehéz emlékű korszaknak a maradványa, nincsen helye Vác város központjában. Ennek ellenére a város 2021 júliusában egy rendkívüli képviselő-testületi ülésen úgy határozott, hogy ezt a szobrot nem csak javasolja megtartani, hanem hangsúlyos szerepbe kívánja helyezni. Egy kis csobogó szökőkúttal tették hangsúlyossá, ami a tesztüzem idején szivárványszínű volt” – mutatott rá Ványai.

„A szoborcsoportot békeszoborként emlegetik jelenleg, ami egy nagyon erőltetett magyarázat, hiszen az összes évszám, ami ott olvasható az egyik transzparensen, azok nem békeévek, hanem igenis harci cselekményeknek az évei. Ez is jellemző volt egyébként a pártállami ideológiára, hogy a békét háborús viszonyokkal igyekezett összemosni. Hidegháborús időszak volt akkoriban, 40 éven keresztül az emberek az atomháború árnyékában éltek lényegében. Ők azt hirdették, hogy ez a béketábor. Ez is milyen érdekes, hogy a békét különböző katonai fogalmakkal kötötték össze: békeharcosok, béketábor, békefront, ilyen fogalmakat használtak. Ebből érezhetjük, hogy itt valami nem kerek, valami fogalmilag mellémegy és valami mást akarnak ezzel eltakarni, mint amit láttatnak valójában. Ez a szobor is ennek a kommunista kommunikációnak az egyik eszköze. Nem indokolt megtartani, ennek a szobornak egy szoborparkban van a helye” – zárta szavait Ványai László.

Ványai László minderről egy videót is közzétett a közösségi médiában, amit ide kattintva nézhetnek meg.