VÁCLIGETI CSŐTÖRÉS – KATASZTRÓFAVÉDELEM: TOVÁBBRA SEM MUTATTAK KI VESZÉLYES ANYAGOT A LABOREREDMÉNYEK

A vízmintákban határérték feletti koncentráció továbbra sem volt kimutatható – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a honlapján.

Mint írják: „Az akkreditált laboratóriumi vizsgálat nehézfémekre vonatkozó vizsgálati eredményeiről készült 2023. 11. 17-i jegyzőkönyv értékelése alapján a vízmintákban határérték feletti koncentráció nem volt kimutatható. Az értékelést a területileg illetékes vízvédelmi hatóság a közcsatornába bocsátható szennyezőanyagokra vonatkozó jogszabályban meghatározott küszöbértékek alapján végezte el.”

Mint ismert, múlt hét szerdán a Gőzös utcában egy teherautó alatt beszakadt a földút, amely alatt egy 300 milliméteres szennyvízcső eltört, abból tisztított technológiai szennyvíz szivárgott.

A katasztrófavédelmi mobil labor még aznap a kiáramlás helyszínén és egy közeli fúrt kútból mintát vett. Veszélyes anyag nem volt kimutatható.

Az eset másnapján Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője bejelentette, hogy ellenőrző méréseket is elvégeznek a szakemberek.

A politikus közleményében azt írta: „a polgárok biztonsága a legfontosabb, ezért az ügy minden részét ki kell vizsgálni, a laborvizsgálat eredményét nyilvánosságra kell hozni, és a vizsgálatokat meg is kell ismételni, hogy mindenki pontos és biztos adatokkal rendelkezzen.”