DUBLINSZKI LUCA AZ ELŐKÉSZÍTŐ KATEGÓRIA ABSZOLÚT BAJNOKA

Optimális esetben hét képzési szinten átjutva, hat-hét évi munkával jut el egy kezdő díjlovas a nyereg alá szoktatott csikójával az előkészítőtől az olimpiai nagydíjig. Az egymásra épülő képzési kategóriák magyar bajnoksága a Championátus, amelyet 127 ló 293 programjával az október 6-a és 8-a között rendeztek most a Nemzeti Lovardában.

A bajnokságon többféle rekord is született.

A szakágban még nem volt rá példa, hogy a jellemzően legnépesebb ifi alapfokban 10 évesen tudjon valaki bajnokságot nyerni. Krucsó Karolina, a 2017-es felnőtt díjugrató magyar bajnok Krucsó Szabolcs lánya 140,05 %-kal a felnőtt alapfokúak között is az élen végzett volna. Pachl Péter tanítványa, a velencei általános iskola V/C osztályos tanulója a családi bajnokságot is megnyerte, miután édesanyja, Madarasi Anna a könnyűosztályban 122,831 %-kal X. lett.

Az olimpiai nagydíj előszobájának számító nehézosztályban Németh Enikő úgy lett bajnok Innuendo nevű, maga képezte hannoveri fajtájú lován, hogy két éve a középosztály könnyebb, M/B feladatának megnyerése után egy éve a nehezebb, M/A-ban nyert és jövőre már nemzetközi versenyek a céljai.

Térségünkből két, az egymással telekszomszédos sződligeti lovardából négyen nyergeltek a Championátuson. Az eddig inkább díjugratással foglalkozó Havanna SE-ből az alapfokú ifik között nevezett 20 lovasból Fuchs Natália Commanche nevű lován VII., Perlusz Emma Rádiháza Havannával a XI. helyen végzett. Mindketten először indultak ilyen magas szintű versenyen.

A Tündérkert lovardát felnőtt könnyűosztályban egy lipicai lovon, Siglavy Capriola Alekoszon képviselő Héder Tünde lovardavezető a XII. lett. Az edzői pályája során először szólították vasárnap délután a dobogó legfelsőbb foka elé, miután tanítványa, Dublinszki Luca az előkészítő kategória abszolút bajnoka lett a Noé nevű haflingin, ami a lovarda egyik iskolalova.

A díjlovagló négyszögben betűktől betűkig meghatározott jármódokban haladnak a versenyzők. Dublinszki Luca minimális segítségekkel irányította Noét.

Lucának egy éve, élete második CDN-es versenye volt akkor még 0-ás licensszel a 2022. évi Championátus, ahol 11 évesen a rögvest az előkészítő kategória IX. helyen találta magát. Idén a két felnőtt lovast együtt értékelték az előkészítőben a nyolc ifivel. Luca mindkét programjában pontos, a lova állapotát maximálisan figyelembe vevő, a „profik” figyelmét idéző lovaglás után, abszolút győztesként öltöztethette fel Noét a győri Lovasvilág lovasbolt által adományozott bajnoki dísztakaróba. Az összes egyéni győztes közül ő előzte meg a legnagyobb különbséggel, 4 %-kal az ezüstérmest. Azon dobogós lovasok közé tartozott, akik a szakághoz való érzékükkel felülírták a korlátozott képességű lovaik tudását.

A sződligeti általános iskola VI-os tanulója abban a korban van, hogy másfél év múlva kijuthat a gyermek korosztály EB-jére. A kontinens bajnokságon könnyűosztály a gyermekek szintje, amelyhez egy haflingi mozgása nyilván kevés, mert például az ügetésének, vágtájának iramát az alkati adottsága folytán nem tudja elvárt módon fokozni.

A 2023. évi Championátus ifi bajnokai és edzőik. A dobogó legfelső fokán balról a negyedik Dublinszki Luca, előtte Héder Tünde, mellette középen Dallos Zsófia szakági szövetségi kapitány ül. A bajnokok között balról az első a korrekorder Krucsó Karolina az edzőjével, Pachl Péterrel.

Augusztusban a Magyar Lovassport Szövetség a Tündérkert lovardába helyezett egy tulajdonában álló, DesLys du Vivaro nevű 10 éves francia vérvonalból származó kancát. A nagymozgású díjlovat először ezen a hétvégén a szabadidő lovasok országos bajnokságának nehéz osztályában, a Nemzeti Lovardában próbálhatja ki Luca verseny körülmények között.

 

fotók és szöveg: Paizs Gábor