A MEMENTO MORI – A VÁCI LEGENDA CÍMŰ FILMRE IS RÁIRÁNYÍTOTTA A FIGYELMET A LIBRETTÓ CSÜTÖRTÖK ESTI ADÁSA

Az M5 csatorna Librettó című műsorának augusztus 31-ei adásában (és péntek reggel ismétlésben) kis portréfilmet láthattak a nézők Kiss Stefán Mónikáról, a Memento mori – A váci legenda című, tudományosan is megalapozott fikciós nagyjátékfilm producer-rendezőjéről.

A műsor bevezetőjében a  házigazdák így ajánlották az érdeklődők figyelmébe az aktuális adás főszereplőit: “A csütörtöki Librettó vendége lesz Gárdonyi Géza dédunokája, Keller Péter. Milyen is volt a valódi Gárdonyi Géza? Társasági ember vagy remete? Ennek járunk utána az író születésének 160. évfordulóján.”

A producer-rendező képaláírása: Színt vallok a váci szívszerelemről, a múmiákról és a filmezésről az M5 csatornán a 18 órakor kezdődő Libretto adásában! Nos… a párától itt már kezdtem hullámosodni és annyira zuhogott, hogy az esernyő is beázott…

“A Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett rendező-producerrel, Kiss Stefán Mónikával legújabb filmje, a Memento Mori helyszínére, Vácra látogatunk.

És miként változik egy alkotó és a világlátása az évek múlásával? Erről kérdezzük Kiss Csaba rendezőt, aki Debrecenben viszi színre a Veszedelmes viszonyokat.”

Aztán a már tiszteletbeli váci polgárnak tekinthető Kiss Stefán Mónikával készített kis helyszíni riportot így vezették be:
„Isten, haza, család. Kiss Stefán Mónika producer-rendező igaz magyarságával, kántori mivoltával, hithű életével, filmjeivel hazánk e három fő gyökerét szolgálja. Hittel és meggyőződéssel vallja és hirdeti a család, a hazaszeretet, kultúránk, értékeink megbecsülésének és megóvásának, valamint a közösségben való létezésének a fontosságát.
Filmjeit a magyar történelem, a kultúra, a tudományos élet tisztelete szövi át, így közvetítve a keresztény konzervatív értékeket. 2002-ben kezdett el dolgozni a Duna Televízióban, ahol magazin, kulturális, tudományos, politikai és közéleti műsorokat készített. 2011 óta a Real Pictures Production társtulajdonosa. Célja a magyar kulturális, tudományos élet és hazánk történelmének bemutatása, a magyar identitás erősítését szolgáló alkotások létrehozása.

A producer-rendező a civil életben református kántor Délegyházán abban a templomban, ahol férje presbiter és főgondnokként szolgál. Két kisfiút nevelnek egy tanyán, ahol 6 hektáron gazdálkodnak.”

A riportkészítés apropóját a Memento mori – A váci legenda című film elkészülte, illetve a rendező-producer augusztus 20-a alkalmából átvett Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetése adta:
„Memento mori, A váci legenda. A kalandfilmen a rendező 10 éve dolgozik. Azóta folyamatosan jelen van a történészek, antropológusok életében, és számos kutatás résztvevőjévé vált. Szakmai krédója: Hiteles forrásra alapozva alkotni. A történelmi kalandfilm visszarepíti a nézőt a XVIII. századi Magyarországra, Vácra. Bemutatja, hogy miként éltek akkor hazánkban, milyen történelmi szálak vették körül a várost, milyen hagyományokat örökítettek át az ott élő polgárok a XXI. század emberére. A rendező ötvözi a tudományt a kultúrával, hiszen a kalandfilmben egy világszenzáció szerepel, miután a Fehérek templomának renoválása közben a kriptában közel 300, természetes úton mumifikálódott holttestet találtak a kutatók a koporsókban.”

Még mielőtt Kiss Stefán Mónika vallott volna hivatásáról, terveiről, három váci polgár is nyilatkozott: Bátyi Mária, Ványi Lászlóné és Imre Zsolt arról szóltak, milyen pezsgést vitt a város életébe a múlt évi több helyszíni forgatás, hogy mit jelenthet Vácnak ez a nagyjátékfilm.

A riportban a producer-rendező elmondta, hogy trilógiában gondolkodnak alkotótársaival és már javában dolgoznak a folytatásokon. Ugyanakkor a már elkészült mozidarabbal kapcsolatban kiderült, hogy az ősz folyamán a közmédiában is levetítik, egészen pontosan október 1-jén a Duna csatorna műsorfolyamában láthatják majd a nézők.