NÉPSZERŰ A NYÁRI DIÁKMUNKA PROGRAM

Óriási az érdeklődés a nyári diákmunka program iránt. A részvevők száma meghaladta a 28 ezer 200-at a tervezett 26-27 ezerrel szemben – hangsúlyozta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A kormány idén 3,5 milliárd forint támogatást biztosít a nyári diákmunka programra.

Czomba Sándor elmondta, a vármegyéknél maradt tartalék forrás terhére bővítették a nyári diákmunka program lehetőségét. A korábbi évekhez hasonlóan, ebben az évben is a diákmunka programban résztvevők 80 százalékát az önkormányzatok foglalkoztatják, és fogadtak diákokat mezőgazdasági vállalkozások is. Mintegy 5 ezren pedig a turisztika és a vendéglátás területén helyezkedtek el.

Czomba Sándor fontosnak nevezte, hogy a nappali tagozaton tanuló 16-25 év közötti diákok munkatapasztalatot szerezzenek, és erre a diákmunka program két hónapja is alkalmas lehetőséget ad.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a 25 év alatti munkavállalóknál a jövedelem szja-mentes; így van ez a diákmunkát vállalóknál is.