FEKETE CSEND CÍMMEL DOKUMENTUM-PORTRÉFILM KÉSZÜLT A VÁCOTT ÉLŐ BARI JANÓ FESTŐMŰVÉSZRŐL

Egy összeszokott dokumentumfilmes páros, Boros Ferenc és Horváth Zoltán legújabban portréfilmet készített a Vácott élő Bari Janó roma festőművészről, Fekete csend címmel.

A filmes alkotópáros legújabb munkája debütáló vetítésének a szombathelyi AGORA–Savaria Filmszínház adott helyet, közönségtalálkozóval egybekötve, kíváncsian várjuk, hogy Vácott mikor és hol láthatjuk majd az alkotást közösségi vetítésen.

A portréfilm ajánlójából idézünk:
„Bari Janó roma festőművész. Megpróbáltatásokkal teli életútja és a lelkének tükörképe köszön vissza a vászonra varázsolt alkotásokból. Számos egyéni, csoportos és tematikus kiállításon szerepelt és aratott sikert a szürreális, Salvador Dalí ihlette alkotásaival, absztrakt tájképeivel, mitikus, vallásos, figurális képeivel és csendéleteivel. Kísérletező, szabad lelkű művész, aki a festészet mellett meglátja és érti a kövek rejtett világát is.”

A váci művész nem ismeretlen a szombathelyiek előtt sem, hiszen rendszeres résztvevője a herényi nyári alkotótáboroknak, illetve több alkalommal lehetett festményeit is megtekinteni, legutóbb a szakrális roma tárlaton az AGORA–Művelődési és Sportházban.

A szombathelyi filmesek közel húsz éve készítik alkotásaikat, elsősorban helyi témákról. Több mint 40 dokumentumfilm fűződik nevükhöz, amelyekkel 80 feletti díjat nyertek el.
Már az első alkotásukkal, a Varecza Lászlóról szóló dokumentumfilmjükkel kivívták a szakma és a közönség elismerését. Készítettek dokumentumfilmet Kuntár Lajosról, a Don-kanyar haditudósítójáról, Gál Ferusz Józsefről, a Savaria Történelmi Karnevál elindítójáról, Palkó Istvánról, a szombathelyi főiskola első igazgatójáról, Nagy Marianna szombathelyi születésű műkorcsolyázó olimpiai bajnokról, Gazdag Erzsi munkásságáról, Csonka Ernő festőművészről, Ferkovics József roma festőművészről, Devecz Oszkár pusztaszentpéteri remetéről, Spiegler Elemér holokauszt-túlélőről, Fekete Iván és Németh Miklós Gulág-túlélőről, Pállfy Dezső mezőgazdasági szakemberről, Koszorús Ödön helytörténészről, Szendiszűcs István festőművészről, Széll Kálmán orvosról, Fűzfa Balázs irodalomtörténészről.
Olyan fontos témákat dolgoztak fel, mint a szombathelyi és répcelaki 56-os események, a szombathelyi rendszerváltás (két filmben is), a Vasfüggöny, a répcelaki 1965-ös árvíz, a II. világháborús hadifoglyok, a Gulág-túlélők, az I. világháború szombathelyi vonatkozásairól, az ostffyasszonyfai hadifogolytáborról és temetőről, valamint a körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes 50 évéről. Filmjeiket sokszor Kozma Gábor újságíróval kiegészülve hárman készítik.