EGY DARAB AFRIKA VÁCON

Talán sokan nem is gondolnák, de a Naszály a maga 652 méterével, mintegy 200 millió éves múltra tekint vissza. Egykor Afrika északi partjának része volt. Ezt a sokoldalú hegyet nem csupán a nagy mészkőtartalma teszi különlegessé, kiváló túralehetőséget nyújt a természetbarátoknak.

Az ide látogatók a csodás kilátás és a természeti adottságok mellett bepillanthatnak a Naszály körül rejtőző történelmi emlékekbe is. Számos túraútvonal van a hegyen, melyek során megnézhetjük az itt található barlangokat. A leghíresebbek között található a Naszályi-víznyelőbarlang, ami 1900 méter hosszú és 173 méter mély. Szűk omladékos átjárók, tág termek és meredek részek váltakozása jellemzi. Az ismert barlangok között szerepel a Násznép-barlang a maga 223 méteres hosszával, és 7,5 méteres mélységével.

A Naszályon tett kirándulás egy valódi élmény minden korosztály számára. A hegyi ösvények sűrű erdőkön és sziklás utakon keresztül vezetnek, miközben páratlan panoráma nyílik a városra és a Dunára.

Az erdős hegytetőn a túrázók régi ismerőse, a geodéziai mérőtorony fogad. Maga az építmény nem esztétikai különlegesség, viszont szabad bejárást enged az oda érkezők számára. Szép időben, a tetejére felérve lenyűgöző körpanoráma tárul elénk. Elláthatunk Budapesttől Szentendréig, végigkövetve a Duna kanyargós útját.

Ha egy kis kikapcsolódásra és kalandra vágyunk, ne habozzunk megmászni a Naszály hegyet. Fedezzük fel Vác és környéke természeti kincseit lépésről lépésre!