ADORJÁN ATTILA FESTŐMŰVÉSZ ÉS SZINTÉN MUNKÁCSY-DÍJJAL ELISMERT ALKOTÓTÁRSAI TÁRLATA A HEGYVIDÉK GALÉRIÁBAN

Csütörtökön nyílt és július 1-ig látható a fővárosban, a Hegyvidék Galériában az idei Munkácsy-díjas képzőművészek csoportos kiállítása, a díjazottak, s így a kiállítók között ott van a Vácott élő és alkotó Adorján Attila festőművész is.

A Munkácsy Mihály díjat 1950-ben alapították, eredetileg a szocialista-realista művészetben nagyot alkotók kitüntetésére. Az elismerésnek 1977-ig három fokozata volt. A kitüntetés adományozásának célját és a vele járó jutalmakat a 49/2012. (XII. 15.) EMMI rendelet szabályozta. Ennek értelmében a Munkácsy Mihály-díj kiemelkedő képzőművészeti tevékenység elismerésére adományozható és azt évente, március 15-én, legfeljebb hét személy kaphatja meg. A díjazottak személyéről egy öttagú bizottság javaslata alapján az emberi erőforrások minisztere dönt. A díjat újraszabályozta a 26/2016. (IX. 8.) EMMI rendelet, ami azonban a fenti szabályokon nem módosított. A 2016-os szabályozás pusztán annyiban tér el elődjétől, hogy a díj adományozására javaslatot tevő bizottság tagjait ettől kezdve a miniszter nem öt, hanem négy évre kérte fel.

A Hegyvidék Galéria 2017 óta egy csoportos tárlat keretében mutatja be az adott évben díjazott művészeket, természetesen az idén is folytatódik a hagyomány.

A 2023-as Munkácsy-díjas kiállítók

Adorján Attila festőművész, Árkosy István festőművész, grafikus, Farkas Ferenc szobrászművész, Incze Mózes festőművész, drMáriás festőművész, Szkok Iván festő- és szobrászművész, Wrobel Péter festőművész.

Adorján Attila 1968-ban született Balassagyarmaton. A középiskola után 1986-tól Gyémánt László Óbudai Festőiskolájában tanult. 1991-től 1996-ig a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakára járt, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskola mesterképzőjét is elvégezte, mesterei Veress Sándor és Maurer Dóra voltak.

Részlet egy kiállításnyitó méltatásból: ”Igazán izgalmas mondanivalóit hiperrealista módon jeleníti meg vásznain. Számos hazai és külföldi magánygyűjteményben találhatók munkái, osztrák, svájci, német gyűjtők között különösen közkedvelt, napjainkban is jó nevű hazai és külföldi galériák mutatják be munkáit.
Adorján Attila művészete a valóság és a képzelet határmezsgyéjén mozog. Legfőbb motivációi a festészeti hagyományok tiszteletén alapuló archaizálás, és a klasszikus műfajok megújítása érdekében az anyagokkal, formákkal, eszközökkel történő kreatív kísérletezés. A megszülető művek utalásszerűen megidéznek egyes irányzatokat, de valójában nem köthetők egyikhez sem. Adorján Attila a kezdeti szorosabb kötődéseken túllépve sajátos új képi világot teremt.”