FELVIDÉKRE VITT AZ ALSÓ- ÉS FELSŐVÁROSI PLÉBÁNIA IDEI ELSŐ BUSZOS ZARÁNDOKÚTJA

Annyi, de annyi – akár évfordulós – apropója lehet történelmünkben, hogy útnak induljunk tágabb értelemben vett hazánk tájainak felfedezésére, hogy szinte minden nap több irányba elcsábulhatnánk. Így aztán jó úgy betévedni, betalálni egy-egy ilyen tér-idő labirintusba, ha igazán felkészült idegenvezetők kalauzolják az ember fiát. Ilyen zarándokutak a dr. Varga Lajos segédpüspök nevével fémjelzett, az ő útmutatásával és vezetésével szervezett kirándulások, amelyek sorában egy héttel ezelőtt egy Kassa – Eperjes – Jászó célállomású felvidéki kalandban lehetett részük a jelentkezőknek.

Az út évfordulós apropója akár az is lehetett, hogy a kassai dóm altemplomában nyugvó II. Rákóczi Ferenc 320 évvel ezelőtt állt élére annak a szabadságharcnak, melynek a teljes állami függetlenség visszaszerzése volt a célja a Habsburg Birodalomtól.

De vonatkoztassunk el a konkrét dátumoktól, hiszen ez a felvidéki táj, ezek a városok és falvak minden apropó nélkül különös vonzerővel bírhatnak innen, az anyaországból.

A kassai dóm vízköpőinek jó alkalom volt ez a délelőtt, hogy bizonyítsák tudásukat

Az április 15-ére szervezett utazáson a kassai dóm melletti kisebb, gótikus stílusú Szent Mihály-kápolnában tartott szentmisével kezdődött a program, majd a székesegyház, a premontrei templom és a rodostói Rákóczi-ház mintájára készült emléképület megtekintésével folytatódott a városnézés.

A következő állomás Eperjes volt a város templomainak felkeresésével, az itt is szolgált és a kommunizmus áldozataként vértanúságot szenvedett, itt nyugvó Boldog Hopkó Bazil és Pavol Peter Gojdič (magyarul Gojdics Pál Péter) görögkatolikus püspökök előtti főhajtással.

 

Jászón minden útitársat elvarázsolt a szocializmus évtizedei alatti elhanyagoltságából lassacskán megújuló premontrei kolostor és az apátsági templom, amelyet az a Franz Anton Pilgram tervezett, akinek Vácra is volt megbízatása, de végül az itteni nagytemplom nem az ő tervei alapján készült el.