NYILATKOZAT A VÁCI ÁRTÉRI TANÖSVÉNY TÁRGYÁBAN

Kriksz István a KDNP Váci szervezetének elnöke:

A KDNP nem támogatja a Göncöl Alapítványt és a tanösvény fenntartásához soha nem biztosított forrást. Ettől még egyetért és szükségesnek tatja a tanösvény felújítását. Azonban adományokat semmilyen formában, erre a célra soha nem fogadott el. Ilyen nem is fordult elő. Nincs is erre lehetősége. Aki ilyeneket nyilatkozik, az igazolni tartozik az állításait és felel a valótlan kijelentéseiért. Az ügyben megkérdeztem a tulajdonos alapítvány elnökét.

Kriksz István elnök

***

Kiszel Vilmos a Göncöl Alapítvány elnöke:

Nem az első alkalom, hogy valótlanságokkal terhelnek bennünket a Váci Ártéri Tanösvény ügyében. E tárgyban több alkalommal nyilatkoztunk, közzétettük a Facebook-on, a honlapunkon stb. De, ha már polgármester asszony annyira aggódik a tanösvényért, újra leírjuk, hogy a Váci Ártéri Tanösvény a Göncöl Alapítvány kizárólagos tulajdona, leltári ingóság. A nyílt Dunai-hullámtéri erdő, amelyben a Váci Ártéri Tanösvény található, Natura 2000-es terület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi kezelésében, a teljes terület állami vagyonkezelője pedig a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság.

A vízügyi igazgatóság, a nemzeti park és az alapítvány együttműködik egymással e’ kérdésben. Tudnivaló, hogy a tanösvény többször volt már a jelenleginél sokkal rosszabb állapotban, hosszabb időre is, amikor a nagy árvizek kifordították az ácsolatot. A jelenlegi állapotában III. nehézségi fokú túraútvonalként üzemeltethető, erről és a látogatás feltételeiről, a bejáratnál elhelyezett tábla tájékoztatja az érdeklődőket. Rendszeresen állapotfelvételt készítünk és pályázunk a felújítására, eddig sikertelenül. Amikor összejön a rávaló, felújítjuk a tanösvényt.

Dr. Szentiványi Erika önkéntesünk gyűjtést rendezett két évvel ezelőtt, erre a célra külön bankszámlát nyitott, és a gyűjtés végeztével a befolyt összeget – amely 80.000,- Ft – befizette a pénztárunkba. Minderről ő is és mi is tájékoztattuk a nyilvánosságot.

A fentiekből látható, hogy az önkormányzatnak semmiféle külön jogosultsága nincs a tanösvény és területe vonatkozásában. Ennek ellenére az elmúlt 2,5 év során számos, alaptalan támadást indított ellenünk a polgármester és környezete.

Mellesleg, együttműködési szándékkal több párt is megkeresett bennünket; a törekvésüket megköszönve mindegyiket elhárítottuk, mert politikai pártoktól és gazdasági csoportérdektől független, közhasznú társadalmi szervezet vagyunk. Arra kérjük a Tisztelt Váci Polgárokat és Minden Érdeklődőt, hogy kizárólag a mi hivatalos közleményeinkben foglaltakra való figyelemmel cselekedjenek!

Jelen nyilatkozatot Kriksz elnök úr kérésére tettük, a megszólíttatás miatt. Nyilatkozatunkat hamarosan, bővebben megismételjük, részletesebben bemutatva a lehetőségeket.

Ezen nyilatkozat írása közben érkezett meg az e-mailünkre – szöveges formában – az ESTV legutóbbi híre a tanösvénnyel kapcsolatban. Egyetlen sora sem állja meg a helyét, maradéktalanul visszautasítjuk. Azt kérjük mindenkitől, aki segíteni akar, az nálunk jelentkezzen! Aki pedig nem tud segíteni, az ne terheljen bennünket! Köszönjük.

Üdvözlettel: Kiszel Vilmos

Kiemelt kép: KIKASZ flickr