MATKOVICHÉK CSAK MONDJÁK, HOGY SZÁMUKRA FONTOS A KÖRNYEZET

Vác baloldali polgármestere nemrég a tavaly elvégzett faültetésekről számolt be közösségi oldalán a követőinek. A poszt alapján azt hihetné az ember, hogy Vácnak környezetvédő vezetője van, ha az utóbbi időben nem támogatta volna fák kivágását a város több részén is.

„2022-ben 204 darab fát ültettünk el városszerte a felajánlásoknak köszönhetően” – áll Matkovich Ilona bejegyzésében. A városvezető azt nem részletezte, hogy kiknek a részéről érkeztek a felajánlások, pedig egy városlakó meg is kérdezte tőle hozzászólásban. Matkovich  szűkszavú posztot tett közzé, ami mégis azt sugallja, hogy örvend a már megvalósult környezetbarát intézkedésnek.

Korábban viszont többször is nagy port kavartak azok a fakivágások, amik az ő polgármestersége alatt mentek végbe Vác több részén is. Az egyik ilyen emlékezetes eset, amikor Matkovich fiának, Pajor Dánielnek a cége elkezdte építtetni a Kőhíd utcai lakóparkot, és emiatt fákat vágtak ki, ráadásul az ott fészkelő madarak költési idejében.

Tavaly nyáron Jess Kinga és Rozmaring Sándor ellenzéki képviselők arra kérték a váciakat, hogy a hőségben locsolgassák a nemrég ültetett szomjazó fákat, ahelyett, hogy ezt a városvezetés végezte volna el. A lakosokból akkor heves reakciókat váltott ki a két képviselő megnyilvánulása.

„Inkább ne vágjátok ki a fákat….”

„Mi pedig szeretnénk kérni hogy ne vágjanak ki egészséges ősfákat!”

„A Bukinál kivágott 6 db, közel hatvan éves ősfát (amelyen a másodköltési időszakban rengeteg fióka volt) nem kellett volna gondozni, óvni? Mekkora képmutatás ez a poszt!”

„Ez azért így elég vicces. A városba locsoljuk párakapu stb… A kőhíd lakóparknál meg fákat vágnak ki! Magyarázza el valaki mert rohadtul nem értem. Hogy is van ez most akkor??”

„Támogatom a fásítást, számomra természetes, hogy a környezetemben lévő növényeket óvom, gondozom. Az én kertemben szinte már egy talpalatnyi hely sincs. Ugyanakkor mélységesen elítélem, hogy a Buki lakóparkban ősfákat vágtak ki. Költési időszakban! Ott pusztultak a fiókák. 50-60 év mire ezek a kis fák legalább akkorák lesznek! Ha megmaradnak.”

A McDonald’s váci építkezése is fakivágásokhoz vezetett. A Diadal téren élők egyértelműen nemtetszésüket fejezték ki a környezetrombolás miatt.

Közfelháborodást váltott ki az is, hogy tavaly ősszel előzetes bejelentés nélkül kivágták a Széchenyi utca két oldalán álló japán díszcseresznyesort. A városháza akkor azt kommunikálta, hogy minden fát megvizsgáltak és csak a nem egészségeseket vágták ki.

Az emberek azonban ezzel nem értettek egyet. Sokan vélték úgy, hogy rengeteg árnyékos parkolóhely szűnt meg a vasútállomás közelében, másoknak a tavasszal virágzó fák látványa hiányzik, szintén mások egyszerűen vandál munkának és pusztításnak nevezték a baloldali városvezetés tevékenységét. Az ügyben októberben összehívtak egy rendkívüli képviselő-testületi ülést, ahol Manninger Péter, Mokánszky Zoltán és Pető Csilla fideszes képviselők, valamint Csereklye Károly szóba hozták a lakosság megkérdezésének hiányát. Véleményük szerint totális, mindent letaroló szakszerűtlenség jellemzi a kertészeti, parkgondozói és tájépítészeti munkálatokat a városban.

Az önkormányzat a közterületek rendbetartásában sem jeleskedik. Ősszel egy, a szerkesztőségünkbe érkezett olvasói levél után kezdtünk foglalkozni a lehullott falevelek eltakarításával. Vastag avarréteg borította többek között a Juhász Gyula iskola előtti területet, ami balesetveszélyt okozott.

Ezen a képen pedig az látható, hogy a magántulajdonban lévő lakóházak előtt az ott élők eltakarították a faleveleket, de a városi fenntartású Rózsa kert előtt nyálkás levelek borítják a járdát. Ezeket az intézkedéseket látva a váci lakosok jogosan tehetik fel azt a kérdést, hogy Matkovich Ilonának csak addig volt fontos a környezetvédelem, amíg tervezett zöld intézkedéseit hirdetve megnyerte a választást?