SZÓRÁD ÁGNES: PROGRAMOZOTT KÁOSZT AKAR A TANÍTANÉK MOZGALOM – VÁCI POLGÁR LAPSZEMLE

A napokban szemléztük a Váci Polgár januári remek számát, de egyik írása külön figyelmet érdemel. Az évtizedeket tanári pályán töltött Szórád Ágnes tűpontos elemzést ad a közéletet (a vácit is) megzavarni akaró tanár és diák sztrájkokról, engedetlenségi mozgalmakról.

Azon túl, hogy mindenki egyetért abban, hogy az oktatás stratégiai ágazat és mindent meg kell tenni a tanárok erkölcsi és anyagi megbecsüléséért, felteszi a kérdést:

  • szolgálja-e ezt a célt valójában egy háborús, súlyos instabilitásban, hogy a Tanítanék Mozgalom ahelyett, hogy valóban tanítana, utcára viszi a diákokat?
  • Mitől váltak a diákok demonstratívan ilyen érzékennyé a tanáraik bérezésével kapcsolatban?
  • Milyen trágár vagy ocsmány szöveget kell a diákok szájába adni, hogy minden médium aztán ezt harsogja?
Fotó: a mandiner.hu összeállítása az egyik diáktüntetésről – (Ha nem látszana jól a legalsó képen: „Ma még csak mi lógunk”)

Tiltakozó térképén a mozgalom azt akarja sugallni, hogy már az egész országra kiterjedt a tiltakozási hullám, de budapesti helyszíneken kívül valójában nagyon sporadikusak az engedetlenségi térképjelek, tehát kevés a hivatástudatukat utcára vivő tanárok száma. A többsége valóban diákjai előmeneteléért dolgozik, igényesen megtartja az óráit, számon kér és megköveteli, hogy ott legyenek az órán. „Tudja, hogy ez az utcai tiltakozó hullám már régen nem a pedagógus bérről szól. Az oktatás megreformálásáról sem igen szól már ez az utcai hadjárat. Az engedetlenségi mozgalom időzítése, a stílusa, az összetétele a balliberális ellenzék kormányváltó szándékát, észjárását és eszköztárát tisztán tükrözi. A tüntetések áthallásában kevés az igazán józan és tiszta hang. De a pedagógus társadalmat sikerült két táborra szakítani” – írja a szerző.

Cikke végén világossá teszi, hogy kik is állnak a Tanítanék Mozgalom, az Oktatói Hálózat és a Humán Platform mögött, rávetül az egyébként szétesett, az áprilisi választáson megsemmisítő vereséget szenvedett ellenzék magatehetetlen vergődése, „és amire ma Magyarországon az ellenzék árnyéka rávetült, az eddig csak békétlenséget, káoszt és az ország gazdasági, kulturális és erkölcsi alapjaiban való megrendülést okozta” – zárta gondolatait Szórád Ágnes.

A cikk teljes terjedelmében a Váci Polgár januári lapszámának 10. oldalán olvasható.

***

LAPSZEMLE: NAGYON ERŐS SZÁMMAL INDÍTJA A 29. ÉVFOLYAMOT A VÁCI POLGÁR