A VISSZATARTOTT UNIÓS FORRÁSOK FELSZABADÍTÁSA A VÁCI SZAKRENDELŐ FELÚJÍTÁSÁT IS SEGÍTHETI

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője csütörtökön délután – Latorcai Csabával, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkárával együtt – tájékoztató fórumot tartott a Piarista Kilátó Központban, a Polgári Vállalkozók Egyesülete a Dunakanyarért meghívásának eleget téve.

A fórumot megelőző sajtótájékoztatón Rétvári Bence a VácOnline kérdésére bejelentette: az, hogy az Európai Bizottság döntése értelmében hazánk megkapja a csaknem másfél éve visszatartott uniós forrásokat, egyebek mellett arra is lehetőséget ad, hogy új szakaszba lépjen, felgyorsuljon a kiemelten fontos térségi feladatot ellátó váci szakrendelő felújítása, amire mintegy hétmilliárd forint állhat rendelkezésre.

Rétvári Bence, Lukács Balázs, a Polgári Vállalkozók Egyesülete a Dunakanyarért elnöke és Latorcai Csaba a sajtótájékoztatón

– Egy lépessel közelebb vagyunk ahhoz, hogy a magyar vállalkozók hozzájussanak azokhoz az uniós támogatásokhoz, melyek elvileg a koronavírus-járvány utáni újrakezdést szolgálták volna – utalt Rétvári Bence az Európai Bizottság szerdán elfogadott határozatára, melyben Magyarország helyreállítási tervét elfogadásra javasolja az uniós pénzügyminiszterek tanácsának.

A térség országgyűlési képviselője szólt arról is, hogy a magyar gazdaság teljesítménye – a koronavírus-járvány utóhatása, a brüsszeli háborús szankciós intézkedések, az energiaárak csillagászati magassága ellenére is – 2022 harmadik negyedévében 4,1 százalékkal nőtt, amely duplája az európainak.

– Mint az közismert, tavaly pedig 7,1 százalék volt, amely valamennyi európai országét felülmúlta – hangsúlyozta az államtitkár.

Kitért arra is, hogy milyen hatással vannak a brüsszeli szankciók a mindennapok során az üzemanyagárakra, energiaellátásra, az élelmiszerárakra.

– Ez érzékenyen érinti a vállalkozókat is, akik számára olyan segítséget nyújtunk, ami támogatja a munkahelyek megőrzését, a foglalkoztatás növelését, éppen ezért tudott a
koronavírus-járvány után a leggyorsabban növekedni a magyar gazdaság – húzta alá Rétvári Bence, aki hozzátette: ezért szorgalmazza Magyarország kormánya, hogy minél előbb legyen béke és fegyverszünet az orosz-ukrán háborúban, és a szankciókat is vizsgálja felül az Európai Unió, mert azok minden vállalkozót megviselnek.

Kérdésre válaszolva Rétvári Bence és Latorcai Csaba egybehangzóan hangsúlyozták: üzenet értéke van a választók szempontjából annak is, hogy amíg a magyar önkormányzatok több mint nyolcvan százaléka csatlakozott Szita Károly felhívásához, hogy a hazai helyhatóságok is követeljék a brüsszeli döntéshozóktól a visszatartott források felszabadítását, azért voltak, akik nem csatlakoztak, így például a szivárványkoalíció irányította váci önkormányzat is kimaradt.

– Ezzel együtt leszögezhetjük, hogy az Európai Bizottság határozata, javaslata kifejezetten jó hír Vácnak is, hiszen ez a forrásfelszabadítás az egyik legfontosabb záloga a szakrendelő felújítás folytatásának.

  • Az első ütemben elbontották a kórházi területen a funkció nélküli épületeket,
  • több százmillió forintból elkészült a konyha és az étkezde felújítása,
  • megvalósult az intenzív osztály teljes körű korszerűsítése, felújítása.

Folyamatos volt a tervek aktualizálása. A helyreállítási terv ismeretében úgy látjuk, hogy mintegy hétmilliárd forintból folytatódhat a szakrendelő külső és belső felújítása, ami azonban részletes tervezést igényel, mivel a gyógyító tevékenység nem állhat le, amikor a felújítási munkálatokat végzik a szakemberek – emelte ki Rétvári Bence.

Zárszóként megjegyezte: az EB döntése tehát rendkívül jó hír a váciak számára is, ennek tükrében pedig különösen sajnálatos, hogy ezt a folyamatot, ezt az előrelépést a baloldal akadályozta mind brüsszeli politikusaik, lobbistáik révén, mind idehaza, például azzal is, hogy egyes önkormányzatok (köztük a váci) nemet mondtak a helyhatóságok közös kiállásához, követeléséhez való csatlakozásra.