TURAI JÁNOS: NEM LEHET PÁRBESZÉD AZZAL A KÉPVISELŐ-TESTÜLETTEL, AMELYBEN ANTISZEMITÁK ÜLNEK

Tisztelt Polgármester Asszony!

Megköszönöm invitálását a város területén működő „egyház- és hitközségek” vezetőivel való értekezletre és azt követő fogadásra 2O22. november 23-án a városháza dísztermébe.

Nálam kettős harcot vív a józan értelem, mert a helyi egyházi képviselő testvéreim társaságát mellőznőm kell. Nem lehetek velük együtt, amikor a városért, a híveinkért kell javaslatokat megfogalmazni. Ugyanakkor mélységesen felháborít az a lelketlenség, amit Önök egyházunk, a Dunakanyar zsidósága ellen alkalmaznak a hatalomra kerülésük pillanatától napjainkig, folyamatosan.

Ön anyagilag és morálisan is jelentős kárt okozott hitközségünknek, amit szándékosan követett el.

  • Sajnos Ön nem ismeri a jogfolytonosság és az adott szó súlyát.
  • Ön eltűri, hogy saját testületének egyes tagjai nyilvánosan fasiszta jellegű levelezést folytassanak egymással, hogy nyilvánosan alázzanak meg zsidó kulturális és oktatási intézményeket.
  • Ön fenyegetően járt el velünk szemben amikor ezeket szóvá tettük, bocsánatkérésre szólította fel mind azon személyeket, akik a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján szóvá tették a képviselő-testületben előforduló fasiszta jelenségeket.

Tisztelt Polgármester Asszony ! „Egyház-és hitközségek” helyett, a „helyi egyházak képviselői” vagyunk mindannyian, ne keresse itt az alsóbb-felsőbbséget! Mindannyian különböző egyházakat képviselünk.

Tisztelt Polgármester Asszony!

Önnek a hitközségünkkel szembeni intézkedései és megnyilvánulásai a legsötétebb korszakra emlékezetnek, ezért én sem most, sem a jövőben nem vagyok hajlandó Önnel egy asztalhoz ülni.

Turai János, Váci Zsidó Hitközség elnöke