MÁRCIUSI SZAVALÓVERSENY A VÁCI REMÉNYSÉG EGYESÜLETNÉL

Március 3-án a centenáriumi év rendezvénysorozatának újabb programját zárta sikeresen a Váci Reménység Egyesület, a „márciusi ifjak” tiszteletére évtizedek óta hagyományosan megrendezett szavalóversenyüket ezúttal kistérségi szinten hirdették meg az ifjú versmondóknak.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

A színvonalas versenyen a jelentkező középiskolás diákok a magyar költészet nagy remekeit tolmácsolták.

A versenyben résztvevők előadásmódját Varga-Kohári Mária, a Váci Egyházmegyei Könyvtár igazgatója, Dora Zoltán nyugalmazott iskolaigazgató és Németh Péter Mikola író, költő zsűrizte.

A pontozásnál fontos szempont volt a vers kiválasztása, az előadó és a vers találkozása, a vers értelmezése és az előadóművészi tehetség.

A versek kiválasztásánál előtérbe került a bűn és bűnhődés kérdése.

Németh Péter Mikola író, költő, Dora Zoltán nyugalmazott iskolaigazgató, Fábián Fédra, Reménység Egyesület, Varga-Kohári Mária, a Váci Egyházmegyei Könyvtár igazgatója zsűrizte a szavalókat. – Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

A zsűri egyöntetű döntése alapján az első helyezést Károlyi Egon vajdasági ifjú nyerte el, aki egy ipolysági költő, Sajó Sándor „Magyar ének 1919-ben” című versét szavalta el.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Második helyezést ért el Szlávics Viktória, ő Pilinszky János „Tilos csillagom” című versét adta elő. (Ők mindketten a váci Pikthéty Tibor Zeneiskola növendékei, felkészítő tanáruk Kövesdi Szilvia.)

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

A harmadik helyen egy visszatérő versenyző, Hidvégi-Üstös Izabella végzett, Petőfi Sándor „Dicsőséges nagyurak” című versével, Izabella felkészítője Petrás Mária, az I. Géza Király Közgazdasági Technikum tanára.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Az eredményhirdetés során Dora Zoltán kihangsúlyozta, hogy a tiszta élő hang a legfontosabb egy vers szavalásánál, míg Német-Péter Mikola, az előadó és a költő találkozását
emelte ki értékelésében, Varga-Kohári Mária külön megköszönte a fiataloknak, hogy ilyen élményben lehetett része.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

A személyre szóló jó tanácsok mellett az író kihangsúlyozta, milyen fontos a művészet a mostani, Covid-járvánnyal, közeli háborúval is terhelt nehéz helyzetben, szavai szerint fontos, hogy a fiataloknak legyen hite, mert a hit segít át a nehéz időkben, legyen az a vallás, zene, vagy akár a költészet.

A szavalóverseny résztvevői mind ajándékkal tértek haza, a győztes mint, minden évben idén is elszavalja a városi ünnepségen Petőfi Sándor „Nemzeti Dal” című versét.
Ezen túlmenően a fiatalok meghívást kaptak a Váci Egyházmegye Könyvtárába egy külön látogatásra.

Fábián Fédra szervező, a VRE elnökségi tagja így nyilatkozott a verseny kapcsán:

„Köszönjük a fiataloknak, hogy részt vettek versenyünkön, hiszen ezzel is segítik az egyesület munkáját abban, hogy Vanyek Béla szellemiségét tovább vigyük és megőrizzük az utókor számára, hogy tovább éljen ez a régi szép hagyomány. Köszönet minden résztvevőnek, felkészítő tanárnak és a zsűrinek, hogy a színvonalas versenynek köszönhetően együtt tiszteleghettünk a márciusi ifjak emléke előtt!”

Ribáry Zoltán