INKOMPETENS INOTAYÉK MÉG A VÁCI DUNAKANYAR SZÍNHÁZAT IS TÖNKRETETTÉK ANYAGILAG

Visszautasított állami támogatás, rosszul megírt és elszámolt pályázatok, alkalmatlannak nyilvánított színház igazgató megválasztása – és még sorolhatnánk azokat a címszavakat, amelyek jellemzik a Váci Dunakanyar Színház működését napjainkban.

Inotayék több alkalommal sem voltak hajlandóak együttműködni az állammal, panaszkodni viszont rendszeresen szoktak amiatt, hogy kevés a pénz az önkormányzat kasszájában. Ami önmagában nem igaz, hiszen lassan mindent eladnak a váciak feje fölül.

A váci városvezetés, élén Matkovich Ilonával és Inotay Gergellyel korábban úgy döntött, a városnak nincs szüksége arra az évi 50 millió forint normatív támogatásra, amit az állam adott volna a Váci Dunakanyar Színház működésére, amelyet a megelőző évben is folyósított.

Mint, ahogy már korábban megírtuk, 2019-ben az önkormányzat 40 millió forinttal támogatta a színház működését, akkor az állami normatív támogatás 50 millió forint volt. Mivel az önkormányzati támogatást lecsökkentették 24 millió forintra, az állami támogatás is hasonló mértékű lett volna, ám nekik ez sem kellett.

Mindezt azzal indokolták, hogy nem akarnak közös döntéseket hozni az állammal, merthogy a közös finanszírozás közös döntéshozatalt is jelent.

Inotay Gergely rendszeresen hangoztatja, hogy bárki is nyeri az országgyűlési választást, ő együtt fog működni mindenkivel. Egy ilyen rém egyszerű példa is elég hozzá, hogy lássuk: nem így van.

Hiszen még akkor sem működik együtt, amikor az a város kulturális életét szolgálná. Ezzel a döntésükkel most a színház minden költségét teljes mértékben Vác fizeti, a ciklusuk alatt 250 millió forint állami támogatást utasítottak vissza. És ez csak a színház.

Mindemellett kineveztek egy olyan vezetőt az intézmény élére, akiről egy szakmai bizottság is nyíltan kimondja, hogy alkalmatlan.

Korábban összehasonlítottuk az elnyert állami támogatásokat a 2019. év alapján, amikor pályázatíráshoz és a színházhoz értő szakemberek dolgoztak az intézményben és a 2020-2021. évet alapul véve.

Úgy tudjuk, a Váci Dunakanyar Színház 2019. évi állami támogatása 69 581 000 forint, a pályázatokon elnyert támogatása 185 898 000 forint, azaz összesen 255 479 000 forint volt.

Ezzel szemben információink szerint 2020-ban az állami támogatás 0 forint, az előadóművészeti többlettámogatásból és a Nemzeti Kulturális Alap pályázatain elnyert támogatások összege szintén 0 forint volt.

2021-ben az előadóművészeti többlettámogatásból szintén 0 forintot sikerült elnyernie a jelenlegi vezetésnek.