ELKXRTUK CÍMŰ FILM HÁROM SZEREPLŐJÉNEK GONDOLATAI A NAGYMAROSI VETÍTÉS UTÁN

Zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel január közepén a nagymarosi művelődési ház az Elkxrtuk című film vetítése kapcsán annak ellenére, hogy a Facebook-on folyamatosan hergelték a marosiakat a film ellen, majd helyben eddig példa nélkül álló módon gondos kezek leszedték a hirdető táblákról a filmet hirdető plakátokat is.

Rétvári Bence országgyűlési képviselő mondott rövid bevezetőt a vetítés előtt – Fotó: Rétvári Bence közösségi oldala

Pedig a plakátokon nem is szerepelt, hogy Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője Rétvári Rétessel, forró teával lepi meg a filmre érkező vendégeket, valamint ott jelentette be, hogy jelen lesz három főszereplő a film vetítése után, akik szívesen megosztják gondolataikat a nézőkkel.

Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere köszöntötte a megjelenteket – Fotó: Rétvári Bence közösségi oldala

Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd a képviselő úr büszkén jelentette be, hogy a tavalyi év legsikeresebb, legnagyobb nézőszámot elért magyar filmjét fogják hamarosan látni.

A film elemzését már lapunk hasábjain megírtuk, tapssal jutalmazta a nézősereg a filmet és tapssal köszöntötte a három főszereplőt:

Réka szerepében Bánovits Vivianne-t, országos elismertségét a Pillangó című film hozta meg, Nándi szerepében Mózes Andrást, a Thália Színház tagját, Bede-Fazekas Szabolcsot Szilvásy György szerepében, aki a Pesti Magyar Színház társulatának tagja.

Bede-Fazekas Szabolcs (b), Bánovits Vivianne, Mózes András és Rétvári Bence – Fotó: Rétvári Bence közösségi oldala

Rétvári Bence vezette a beszélgetést, aki először azt kérdezte, hogy amikor Kálomista Gábor felkérte őket a szerepre, mi volt az az első gondolat, ami megfogalmazódott bennük?

B-FSZ: Nagyon magával ragadott a forgatókönyv első olvasásra, nagyon boldog leszek, ha benne lehetek a stábban, pláne amikor megtudtam, hogy kikkel fogok együtt dolgozni.

BV: Számomra egy nagy kihívásként éltem meg, angol rendezővel dolgozni újabb impulzust jelenthet, az utolsó kasztingon éreztem, hogy nekem való a feladat. Természetesen megfogalmazódott bennem már akkor is, hogy milyen támadásoknak leszek kitéve, de el is szomorodtam, hogy 2021-ben itt tartunk, hogyha színészként elvállalok egy ilyen szerepet, annak lehetnek későbbi pályámra nézve negatív következményei.

MA: Első gondolatom az volt, hogy mindenképpen szeretném a szerepet, volt bennem egy félsz, de azt hamar elhessegettem, utólag úgy érzem, jól döntöttem.

RB: Nagyon fiatalok, 16 évesek voltatok 2006-ban, milyen személyes élményetek maradt az akkori események kapcsán?

MA: Fiatal kamaszként a szülőkkel való beszélgetés élménye maradt meg, akik a televízió híradása kapcsán értelmezték a történteket.

Réka szerepében Bánovits Vivianne játszott – Fotó: Rétvári Bence közösségi oldala

BV: Vidéki lányként, távol az eseményektől el voltam foglalva a kamaszkori gondjaimmal. Amikor megkaptam a szerepet, akkor beszéltem az eseményekben résztvevőkkel, személyes élmények sokaságát szívtam magamba, minden elérhető információt begyűjtöttem, hogy képben legyek.

B-FSZ: Én kicsit múltam 16 éves akkor, Budapesten a borzasztó félelemre emlékszem. Aznap előadásom volt, nem közlekedtek a tömegközlekedési eszközök, amerre gyalog mentem, a levegőben a könnygáz szagát éreztem, káosz, rohamrendőrök, lovasrendőrök, félelmetes volt. Az akkori sajtó ködösített, elhazudta a lényeget és ez a film azért fontos, mert a háttérre fókuszál és azt be is mutatja igen sikeresen.

Fotó: Rétvári Bence közösségi oldala

RB: A film készítése közben ért élményekből mi az, amit az unokáitoknak is mesélni fogtok?

B-FSZ: Az első jelenetet az utolsó napon vettük fel, természetesen ragyogó napsütés volt. Ezért óriási csöveken ömlött a víz, mire többször felvettük, bőrig áztunk.

MA: Én nem az unokámnak, hanem a kislányomnak fogom mesélni, aki az utolsó forgatási nap egyikén született, e feletti örömöm összeforr a filmmel.

RB: Akik elk*rták az akkori politikát, jelenleg leginkább azok bírálják a filmet, azok legtöbb esetben nem is hajlandók megnézni, és minden módon akadályozzák, hogy a film megtekinthető legyen azok számára, akik meg akarják nézni. Nehézséget támasztottak Vácon és számos helyen, öröm, hogy Nagymaroson ilyen szép számmal jöttek el, tehát a nézőszámok azt mutatják, hogy van érdeklődés a film iránt. Tapasztaltatok-e valamilyen hátrányt a forgatás óta?

B-FSZ: Bélyeget azoktól kaptunk, akik leginkább a toleranciát, elfogadást tartják a legfőbb emberi értéknek.

BV: Van bennem félsz, hogy milyen kihatással lesz a későbbi pályámra ez a film, ennek ellenére egy óriási élmény volt, de erre az agresszív támadásra, amit kaptunk, nem számítottam.

Fotó: Rétvári Bence közösségi oldala

MA: A legjobban az fájt, hogy színész társaimtól kaptam a legdurvább támadásokat.

RB: Azt azért szögezzük le, hogy a legsikeresebb magyar színészek vagytok 2021-ben, titeket láttak a legtöbben, és erre legyetek nagyon büszkék! Nektek csak irigyeitek vannak, pedig mindenkit megfenyegettek, rendező és operatőr nem merte ebben a kereszttűzben elvállalni, ti elvállaltátok, ez a bátorság meghozta a gyümölcsét.

Mindhárman arról beszéltek, hogy az angol rendező és a spanyol operatőr új szemléletet hozott a forgatás 42 napja alatt, napi 10-13-17 óra izgalmas, érdekfeszítő munka volt, empatikus stábbal dolgoztak. Ebben a feszített munkatempóban megszűnik a külvilág, egy új családja lesz az embernek, új, mély emberi barátságok születnek. A politikai krimi műfaja nálunk nem bevett, a forgatás alatt egy szó sem esett politikáról, mindenki azon volt, hogy a lehető legjobbat kihozza magából.

Fotó: Rétvári Bence közösségi oldala

Nézői kérdésként hangzott el, hogy milyen volt a brüsszeli bemutatás visszhangja?

BV: Nagyon pozitív volt a fogadtatás, annak ellenére, hogy bennünket, közép-európaiakat nem nagyon értenek nyugaton, a mi történelmünket nem tanítják, nem ismerik, tehát minél többször el kell üzeneteket küldeni nyugatra, hogy jobban megismerjenek és jobban megértsenek.

RB: Zárásként kérdezném, hogy tömören meg tudjátok-e fogalmazni, hogy mi a film üzenete?

Mindhárman arról beszéltek, hogy erő sugárzik a filmből, hogy a közelmúlt eseményeit ilyen filmeken keresztül lehet értelmezni, hogy foglalkoztasson mindenkit, aki látta, hogy senkit ne hagyjon nyugton. Mindenkiben más érzést vált ki a film megtekintése, mindenkinek magának kell a választ adnia a film kapcsán felmerülő kérdésekre.

***

A főleg magyar alkotókból álló stáb munkáját a film rendezője, a brit Keith English irányította. Ő így nyilatkozott az alkotásról:

„Ez a film egy politikai thriller, de valójában inkább morális thriller, ami arról szól, hogy a hatalmon lévőkkel kapcsolatos események, az akkori kormány döntései, hogyan befolyásolják a hétköznapi emberek életét. Ez nem csupán egy magyar történet, hanem egy nagyon emberi, globális mese. (…) Úgy vélem, ez egy elég meglepő film lesz. Sokan találgatják, hogy vajon miről szól majd, és mi a célja? Én csak annyit mondok, hogy nem az lesz, aminek gondolják. Azt remélem, hogy a nézők élvezni fogják.”

A film kiemelkedő forgalmazási jelentőségére talán a mozik hivatalos év végi statisztikai adatai mutatnak rá a legjobban:

2016 augusztusa óta a magyar mozikban bemutatott összes magyar és külhoni filmalkotás (azaz 816 film) közül a gyurcsányi atrocitásokat bemutató darab jelenleg a 93. helyen áll 96.085.510 Ft-os bevételével és 65.208 fős nézőszámával, megelőzve ezzel olyan sikerfilmeket, mint a Dunkirk, a Szárnyas fejvadász 2049, a Wonder Woman, a Halálos iramban 9., a John Wick: 2. felvonás, az Érkezés, a Johnny English újra lecsap, A könyvelő, az Ad Astra – Út a csillagokba, a Predator – A ragadozó, az Úriemberek…

Egyébként ugyanezen öt évnyi statisztika szerint a magyar sikerfilmek közül is csak 5 előzi meg az Elk*rtuk-at:
a Valami Amerika 3 (125.771 néző),
a Pappa Pia (96.901 néző),
A Viszkis (87.821 néző),
a Kincsem (91.642 néző),
a Kölcsönlakás (69.939 néző).

***

A VÁCI SZÍNHÁZBAN SE VETÍTHETŐ LE AZ ELKxRTUK