A VÁCI SZÍNHÁZBAN SE VETÍTHETŐ LE AZ ELKxRTUK

Már közel százezren látták a 2006-os eseményeket feldolgozó Elkxrtuk című filmet, de a baloldali vezetésű Vác színházában nem nyílhat erre mód, hiába akarta a helyi Fidelitas kibérelni a színháztermet, erre a célra nem kaphatják meg. Úgy látszik, nemcsak a fővárosban, de a baloldali vezetésű vidéki városokban is meglepő akadályokba ütközik a film vetítése.

Az ügy előzménye, hogy a váci Fidelitas levélben jelezte a váci színház vezetésének, hogy az általános bérleti díjért kibérelnék a színházat, hogy ott levetítsék az őszödi beszéd kiszivárgását feldolgozó politikai krimit.

A megkeresést azért a színháznak küldték, mert a 34 ezres Vácon nincs mozi, viszont a legjobb vetítési lehetőség és hangtechnika a színházban található.

Amúgy korábban az épület moziként is működött, felújítására pedig egy közel 350 millió forintos kormányzati támogatásból került sor pár éve.

A terem bérbeadását a film vetítésére a baloldali vezetésű város színházi vezetése megtagadta.

Varga Katalin ügyvezető válaszában azt írta, hogy olyan szabályok vonatkoznak rájuk, hogy a Fidelitasnak „bérbeadásra nincs lehetőségünk”.

Úgy látszik a lojalitás tényleg mindennél fontosabb, és azt meg is szolgálja Varga Katalin.

Vácon nem ez az első eset, amikor a „Szabad Városok Szövetségéhez” csatlakozott baloldali vezetés alatt felháborító tiltások történnek.

Matkovich Ilona hivatalba lépése utáni első polgármesteri utasítása az ún. szájzár rendelet volt, ami a városi cégek alkalmazottainak megszólalásait és Facebook-posztjait cenzúrázta, és amit az ombudsman is jogsértőnek talált. Hamar kiadták az útját a színházból a város legnépszerűbb és leglátogatottabb rendszeres közéleti eseményének a Váci Polgári Esteknek is.

Idén ősszel pedig – egy húszéves gyakorlatot megtörve – a Stop Gyurcsány! aláírásgyűjtés standját is kitessékelték a városi piacról, ahol évtizedek óta a pártok szabadon tevékenykedtek.