JÁRJÁK A VÁROST A TÚLBUZGÓ KÖZTERESEK ÉS FIGYELMEZTETÉS NÉLKÜL BÜNTETNEK – VÁCNAK A PARKOLÓK HIÁNYÁBÓL ELEGE VAN!

Újabb és újabb panaszok érkeznek a váci polgárok részéről a városháza közterület-felügyelőinek vélt vagy valós túlbuzgóságai miatt. Ezekről mind gyakrabban kapunk hírt egyrészt a szerkesztőségünkbe, másrészt tele vannak a túlkapásoknak tűnő esetekkel a helyi közösségi oldalak. Nem dolgunk eldönteni, hogy ezekből mennyi a valós, azonban annyi bizonyosnak látszik, hogy a váciakban egyre inkább az a benyomás alakult ki, amit az egyik kommentelő így fogalmazott meg: „Amúgy járják a közteresek a várost és szó szerint vadásznak. Sajnos.”

A legutóbb a Váci Életen megjelent poszt kapcsán alakult ki intenzív párbeszéd, amely egy újabb tipikus „vadászterületről” tett említést: „Csak szólok, hogy a Liget bejáratánál, a Diadal térnél, ez a parkolás 10.000 Ft-ot érhet. Hogy miért is? Mert ugye nem zöld területen álltam?”

A kommentelők szerint tábla nincs és meglehetősen kétséges a terület zöld volta. Itt olvasható a jog álláspontjáról, hogy miképpen szól a KRESZ a zöldterületen való parkolásról, aminek végső summázata az, hogy

minden esetben elővigyázatosnak kell lenni, ha szeretnénk zöldterületen parkolni, mert az önkormányzatoknak lehetőségük van arra, hogy saját hatáskörben szabályozzák és írják elő, hogy mely területeket tekintenek zöldterületeknek és tiltják meg ezeken a helyeken a parkolást.

Az a gyanúnk, ha jogosak is voltak e helyeken való parkolók bírságai, az egészen biztos, hogy erről nem tájékoztatták a lakosokat. Úgyhogy

bátran élhetnének ilyenkor a közterület-felügyelők a figyelmeztetés eszközével és nem erősítenék tovább a lakosokban azt az összbenyomást, hogy csak a bírságolást ismerik.

Erről így írt az egyik kommentelő: „Tegnap egész éjjel büntetgettek mindenkit, taxisoktól kezdve mindenkit, figyeltem is őket, (…) vagy 20 embert megbüntettek.”

Egy másik hozzászóló is megerősíti, hogy nem sok jóindulat fedezhető fel a közteresek mostani munkájában: „Nekem a havi max. eddig 90.000 Ft volt, amit összegyűjtöttem. A harmadik 30 ezres csekknél már csak nevettem. Behajtási engedély köteles az utcánk, ahova van engedélyem, mégis sorra megbüntettek. A magyarázat az volt, hogy az ablakba nem tettem ki, ők pedig hirtelen nem találták a rendszámot a listán.” (Hangosítsuk ki: háromszor nem találhatták a listát!)

Ami ezek mögött a büntetések mögött igazából meghúzódik, az a városunk nyomasztó parkoló hiánya. Kérem,

olvassák el egy anya történetét, mert benne, mint cseppben a tenger, kiolvasható e sorokból a városvezetésünk lakossághoz, városszervezéshez valamint a szociális érzékenységhez való viszonya:

Az állomás utáni földutas szakasz a focipálya mögött 25.000 Ft. Ugyan van egy megállni és várakozni tilos tábla, de a parkoló végén volt kitéve, én naiv pedig azt hittem, arra a területre nem vonatkozik. Ugyanis a parkolóval párhuzamosan a régi disco kerítése mellett végig parkolnak… Hát vonatkozott! Nekem pedig egyszerűen muszáj volt megállni, mert egyébként lekésem a vonatot. Na nem azért, mert nem indultunk időben, hanem mert 20 percet keringünk kocsival parkolóhelyért. Az összes parkoló tele, az utcák tele.

A 6 éves gyermekemet viszem logopédiai fejlesztésre, mert Vácon és környéken már magánban sincs időpont. A pedagógiai szakszolgálatnál hiába járna ingyenes fejlesztés, nincs rá idő. Így marad Rákospalota-Újpest. Csak a vonathoz nem jutunk el, mert nem tudunk hol megállni a kocsival. Mélygarázs? Akkor fél 11-fél 5-ig tartó program lesz, hogy elviszem a gyereket fejlesztésre, ami egy 40.000-es városban nem kivitelezhető, amíg pénzért parkolok a város közepén, jó messze az állomástól. Nagyon elkeseredtem. Egy havi fejlesztés összege ez a büntetés most.

„Ez aztán a zöld terület!” – írja a kommentelő

Ja és nem gondolom, hogy nem hibáztam, nem véletlenül vannak szabályok, de akkor ezt hogy oldjam meg? Környezetvédelem, meg közösségi közlekedés, (…) nem akartam vezetni ködben, esőben Pesten, ahol szintén nincs parkoló, ezek szerint az a megoldás, ha fél 12-től 16 óráig fizetek a parkolásért, a közösségi közlekedésért, hogy utazzunk és igénybe vegyek egy olyan (fizetős) szolgáltatást, ami egyébként ingyen is járna nekünk, pontosabban a gyereknek, csak hát nincs.

(…) 25.000 Ft, hogy egy gazos dzsindzsásban parkoltam, a parkoló mellett, ahol amúgy nincs hely, a kutya se jár arra és senkinek se volt útban. Azt is értem, hogy ebből nem lehet rendszert csinálni, mert akkor mindenhol kocsik lesznek meg minden… de basszus már….!”

***

Íme előző írásaink a közterület-felügyelők túlkapásairól, amelyek jogilag talán védhetőek, de emberileg, politikailag mindenképpen felháborítóak: