MATKOVICH BOTRÁNYKRÓNIKA – ÉVÉRTÉKELŐ, 2020

Szinte szimbolizálják az év utolsó napjainak történései – az eleve rosszul kivilágított város december 23-ára ígért elsötétítése –, hogy valami egészen nem kívánt folyamat vette kezdetét azzal, hogy a tavaly ősszel egy magát túlnyerő, legalább annyira arrogáns, mint amennyire dilettáns vezetés irányítja ma Vácot. Lapunk év eleje óta követi és számon tartja ezeket a folyamatokat, egyedül talpon maradva teljesíti a sajtó tájékoztatáson túli egyik legfontosabb szerepét: a tényfeltáró szembesítést. (Megalapozott híreink sokasága országos visszhangot is kapott.) Az alábbiakban 13 pontba szedve igyekszünk összefoglalni, amit ezekben az írásainkban idén a legfontosabb jelenségeknek tartottunk.

A 2020. év egyértelműen a város polgárai számára az adóemelések, új adó, visszamenőleges adóztatás, a fizetéslenullázások, leépítések a járvány alatt, a közétkeztetés és városi sport kivéreztetés, az ingatlankiárusítás, vagyonfelélés éve volt, amely mellett a város vezetői mindent megtettek a politikai alapú kinevezésekért, akár sorozatos törvénysértések árán is. A gender ideológia terjesztése mellett elkötelezett és erősen vallásellenes döntéshozatal, a koncepció nélküli Facebook-városvezetés, szájzár rendelet létrehozása, kórház fejlesztés akadályozása, a kormányra mutogatás, a mind jobban elhatalmasodó városházi cenzúra volt a jellemző. A magát patyolat tisztának láttatni akaró polgármester asszony családi mutyijaira is kénytelenek voltunk reagálni.

Kérjük olvasóinkat, szavazzanak, hogy Önök szerint melyek voltak a 2020. év legfelháborítóbb Matkovich-húzásai? (Kérjük, csak maximum 5-öt válasszanak!)

I. ADÓEMELÉSEK, ÚJ ADÓ, VISSZAMENŐLEGES ADÓZTATÁS

  • Nagy az elégedetlenség a váci vállalkozók között, mert túladóztatják őket. (Amíg az állam azon fáradozik, hogy adót csökkentsen, a baloldali városvezetés adót emel. 50%-kal emelkedett a kereskedők, 30%-kal az ipari vállalatok építményadója, 10%-kal emelkedett a közterület használati díj, és bevezettek két új adónemet: a kiszabható legnagyobb mértékű telekadót és a reklámadót.)
  • A válság évében brutálisan növelte az adóterheket a váci önkormányzat. (A tavalyinál kétszázmillió forinttal több pénzt préselt ki a váci emberekből és cégekből az önkormányzat a válság évében. A baloldali vezetésű Vác egyre többet vesz el a helyiektől, ami a város hosszútávú fejlődését is veszélyezteti.)
  • Matkovich ellenzi az adócsökkentést, fenntartja az adóemelést. (Matkovich továbbra is azt gondolja, neki nem kötelessége áldozatot vállalnia Vácért – ezt mutatja az is, hogy ellenzi az adócsökkentést és foggal-körömmel ragaszkodik az adóemelésekhez.)
  • Adófelderítés címén a külterületen élő, zömében szociálisan rászoruló családokra az önkormányzat újonnan kivetett évi 20.000 forint kommunális adót (Ráadásul öt évre (!) visszamenőleg, ami karácsony közeledtével 100.000 forint kiadást jelenthet családonként.)
  • Újabb negatív rekord – mélyponton a váci cégalapítások száma az októberi választás óta. (Sajnálatosan beérni látszik a város vállalkozásellenes politikájának eredménye: ilyen kevés céget régóta nem alapítottak a téli félévben, mint mióta a baloldal irányít Vácon.)

 

II. FIZETÉSLENULLÁZÁSOK, LEÉPÍTÉSEK A JÁRVÁNY ALATT

  • Szörnyű választás elé állították Matkovichék az önkormányzati intézmények alkalmazottait. (Dönteniük kellett: maradnak tovább alkalmazotti jogviszonyban, de fizetés nélkül, vagy elmennek munkanélküli segélyre. Ha az egyiket választja egy fillért se kap, ha a másikat, akkor ugyan kap pénzt, de oda az állása.)
  • Még Matkovichnak állt még feljebb: a Facebookon oktatta ki a lenullázott fizetésű városi dolgozót.

 

III. KÖZÉTKEZTETÉS ÉS VÁROSI SPORT KIVÉREZTETÉS

  • A szociális étkeztetés díjait emelték és nem a juttatásokat a szociális válság küszöbén.
  • A bölcsődei térítési díjakat megemelték és megnehezítették az idős otthonba való bejutást.
  • Felesleges munkáltatói igazolást is kértek a családoktól, ezzel nehezítették még jobban a helyzetüket.
  • Visszaterhelte az ingatlantulajdonosokra a házuk előtti közterület egészének tisztán tartását az ellenzéki vezetésű váci önkormányzat. („Társadalmi hatást nem von maga után” – rögzíti meglehetős magabiztossággal az új rendelet végére írt, s a szociális megfontolásokat egyáltalán nem tartalmazó „hatástanulmányban”.)
  • A Vác NB 1-es női kézilabda csapatának olyan mértékben akarták megemelni a csarnok bérleti díját, hogy fontolóra vették a városból való távozásukat.
  • Tiltakozni kényszerült a Cházár András iskola a városi főzőkonyha bezárása ellen.(Meggondolatlan, felelőtlen döntések születtek a váci közétkeztetésben, amelynek színvonala mára elképesztően leromlott. A magát szociálisan érzékenynek mondó városvezetés képes volt a legkiszolgáltatottabbakkal embertelenül bánni. Morálisan vállalhatatlan, amit Matkovichék e téren műveltek.)
  • Egyik napról a másikra utcabútorokat szüntettek meg csere nélkül.
  • Brutálisan megemelkedtek a strandbelépők árai, kedvezményeket töröltek el.

IV. INGATLANKIÁRUSÍTÁS, VAGYONFELÉLÉS

  • Tömegesen megindultak a váci kilakoltatások: kisgyerekes, hátralékmentes családok válhattak hajléktalanná. (Szociális bérlakás építési program helyett kilakoltatási program indult Vácon.)
  • Megkezdték a tárgyalásokat Vác legértékesebb ingatlana, a laktanya terület privatizációjáról. (A területet ingyen kapta a város az államtól, de most pénzzé akarják tenni. Könnyen ráfázhat az önkormányzat Vác legértékesebb vagyontárgyának értékesítésére.)
  • Matkovich óriási lendülettel kezdte kiárusítani Vác ingatlanvagyonát. (Matkovich Ilona a közgyűlés kontrollja nélkül, rendeletekkel uralta Vácot, mely rendeleteket szabálytalanul nem tettek közzé, így lapunkra hárult a feladat, hogy felderítse Matkovich titkos döntéseit. A polgármester asszony családtagjai több ingatlan ügyben is érdekeltek, valószínűleg  prioritást is élveznek, így a választóknak kiemelt figyelmet kell erre fordítani.)
  • Megváltoztatta az önkormányzati tulajdonú helyiségek bérletéről és eladásáról szóló helyi rendeletet az ellenzéki vezetésű Vác önkormányzata. (Az új rendeletben hiányoznak azok a törvényi fékek, amelyek megakadályozzák a visszaéléseket.)
  • A rendszeressé váló önkormányzati lakásokból való kilakoltatások, értékes, önkormányzati ingatlanok kiárusítása, városszerte ingatlanpanamákról való suttogásokra adtak okot, bár alapot nélkülözően, de mivel a nyíltság e téren sem igazán kenyere a városházi kommunikációnak, ezért kaphatnak könnyen szárnyra e híresztelések.
  • A volt Vágóhíd területének beépítési szabályozásáról való bizottsági tárgyaláson mintha 6 tag egyszerre értette volna meg, hogy az erre a területre beterjesztett HÉSZ-módosítás feltehetően csak az ingatlanfejlesztők „bulija” lehet, így egyáltalán nem biztos, hogy az a város valós érdekeit szolgálja. Így első alkalommal fordult elő 2019 óta, hogy a bizottsági ülésen nem szavaztak meg egy előterjesztést.
  • Felettébb érdekes körülmények között cserélt gazdát az Aréna étterem üzlethelyisége. (A helyén jövőre egy jazz klub nyílik majd, amelynek üzemeltetője korábban sosem foglalkozott vendéglátással, és a pályázata benyújtásakor nem volt erre szakosított cége.)

V. POLITIKAI ALAPÚ KINEVEZÉSEK

  • Pozícióhalmozó váci politikusokról adtunk híradást. (Jellemzően alig maradt már olyan pozíció, amit a választások után ne cseréltek volna le, politikai osztozkodás részévé tették a városi cégeket.)
  • Matkovich súlytalan, Ferjancsicsnak közel kétharmada van – szavaztak a váciak. (Valószínűleg nincs még egy olyan város, ahol az alpolgármestert erősebb embernek tartják a polgármesternél.)
  • A város egyik legjelentősebb tisztségét betöltő közszolgája, a városi főépítész, posztjához meglehetősen méltatlan, obszcén jellel fejezte ki a kormánnyal való politikai szembenállását.
  • A főépítészi iroda ajtaján egy Mocsári Elton nevű, főépítészi kutya is szerepelt, aki hivatali időben fogadta az ügyfeleket. (Mocsári Eltonnal az év végén a főépítész is távozott a hivatalból.)
  • Bérekre nem volt pénz, de több százezres városházi lakomára igen. (Libasült, pulyka rolád, két ízű torta – a városházán a válság és a „nagy spórolás” ellenére is jutottak közpénz százezrek a képviselő hölgyek és urak lakomáira. Természetesen ezt sem kötötték az egyszerű nép tudtára, csak közadatkérésre sikerült kideríteni, hogy mennyit szántak magukra a városháziak.)

 

VI. TÖRVÉNYSÉRTÉSEK SOROZATA

  • Matkovich átlépett a törvényeken a veszélyhelyzet alatt. (A kormányhivatal marasztalta el a városházát, mert az önkormányzati törvény szerint kötelező költségvetés-módosítást nem tették ki a település honlapjára.)
  • A hatóság örökségvédelmi szempontból elmarasztalták a városházi átalakításokat. (A szakmaiságot nélkülöző átalakításokról kiderült, hogy még a jogszabályi minimumot sem tartották be, nem tájékoztatták az örökségvédelmi hatóságot. A jegyzői és polgármesteri kabinet helyiségeit érintő luxusberuházásokat épp akkor végezték el, amikor a saját dolgozóitól a teljes bért megvonták. Közben Matkovich Ilona szinte minden ellenzéki sajtónak elpanaszolta, hogy a kormány anyagilag mennyire ellehetetlenítette a vezetésére bízott várost.)
  • Amit Vácon a baloldal az emberektől elvett, azt a jobboldal az embereknek visszaszerezte! (A koronavírus-járvány idején l00%-kal, nulla forintra lecsökkentett jövedelmű városi alkalmazottak béréről a munkaügyi hatóság megállapította, hogy jogsértő módon elvett alapbéreket – legkésőbb július 3-áig – mindenki számára ki kell fizetni. Többmilliós bírságot kap a városvezetés, ha nem térítik meg időre a béreket.)
  • Az Adatvédelmi Biztos állapított meg jogsértést, amiért a szerződéseket nem hozták nyilvánosságra. (A korábban átláthatóságot hirdető városvezetés számára rendkívül kellemetlen, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) megállapította, hogy közpénzből kötött szerződések, támogatások, közérdekű adatokat nem tették közzé a honlapon, ami törvénysértő. )
  • Törvénytelen Matkovich döntése: a közterületek rendben tartása az önkormányzat feladata. (A Kormányhivatal törvényességi felhívással szólítja fel a váci önkormányzatot arra, hogy 30 napon belül testületi ülésen vonják vissza a törvénytelen rendeletet. A rendelet kiadásakor túllépte a polgármesteri rendeletalkotási hatáskört. Hiába volt a törvényességi felhívás, a város vezetése rendjén valónak tartotta a közterület-rendeletét, azt nem vonta vissza.)
  • A Kúria is elmarasztalta Vác városát. (A határozat kimondta, hogy a város képviselő-testületének a közösségi együttélés szabályairól szóló rendeletének egyik pontja jogszabálysértő, ezért a rendelkezést megsemmisíti, így attól fogva nem köteles egyetlen váci polgár sem sövényt vágni.)
  • Visszaélés és sikkasztás gyanúja merülhetett fel egy önkormányzati cégnél. (Ahelyett, hogy a városi korrupciót üldözte volna Matkovich Ilona, abba a képviselőbe kötött bele, aki megpróbálta az ügyet feltárni. Ahogy újabb és újabb adatok kerültek elő, e kötekedő hangnem egyre kínosabb méretet kezdett ölteni.)
  • Ismeretlen tettessel szembeni nyomozásban érintett lehet egy váci közszereplő. (Egyre forróbb a talaj Kiss Zsolt lába alatt, az alpolgármester hallgat az őt is érintő pártpénzek utáni nyomozásról.)

 

VII. GENDER IDEOLÓGIÁT TERJESZTŐ, VALLÁSELLENES VÁROSVEZETÉS

  • Az év eleji napokban odaszúrt az új váci püspöknek Matkovich Ilona. (A polgármester asszony a tisztelet minimumával sincs tisztában az egyházi vezetők kapcsán. Az egykori újságíró egyházellenes cikkekre építette szakmai karrierjét, annak ellenére, hogy egy 1000 esztendős keresztény várost kormányoz, ma sem tért le erről az útról.)
  • Az egyházzal hajtatná végre saját választási ígéretét Matkovich. (Az Összefogás frontembere – bár megígérte a kampányban, hogy helyrehozza a Március 15. teret elcsúfító pengefalat, csak közben rájött, hogy nem tudja megvalósítani, ezért inkább megfenyegette az egyházat, hogy az azonnal csináltassa meg, van rá 45 napja, máskülönben 1 millió forinttal megbírságolja a Betegápoló Irgalmas Rendet.)
  • Petícióba csomagolt zöld párti álhírt propagált a váci képviselő. (Jess Kinga rengette meg mind a tudományba, a tudósok, a technológiai cégek szakmai megbízhatóságába vetett bizalmat a váci választói előtt egy 5G elleni petíciózásra felszólító posztjával.)
  • Az egykor melegregényt népszerűsítő Matkovich e téren sem hazudtolta meg magát. (Egyik alkalomról a másikra eltűnt a városházabarát váci sajtótermék anyakönyvi híreinek születési rovatából a „fia” és a „lánya” kifejezés, amelyet előzmény nélkül hirtelen a „gyermeke” szó váltott fel. Örömmel jelentette be, hogy LMBT darabot is játszó Orlai produkció szállítja majd az előadásokat a váci színházba. Szivárványos emotikonnal örvendezett a liberális Joe Biden győzelmének. Év végén egy poszttal zárta a melegpropagandát és az uszítást, amikor a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepén nem pusztán a másság mellett tette le voksát, de fel is rótta: hogy lehet kereszténységnek hívni a kirekesztést. Vác nem lesz genderváros! – már több mint 1400-an írták alá a Matkovichnak címzett petíciót.)
  • Kászonyi Károly váci jobbikos képviselőt sem zavarja már a genderszemlélet.
  • Tudatlanság, avagy tudatosság rejlik a váci főtér botrányos karácsonyi díszítése és hangosítása mögött? – kérdezi a városházától egy olvasónk, amikor neheztel a karácsonyi Főteret elöntő giccs, igénytelenség, ízléstelenség miatt. (Kérdi: tudatlanság, a kulturális, helyi ismeretek hiánya miatt jöttek létre és nem a lakosság tudatos hergelése, avagy tudatos semmibevétele volt a fő szempontjuk?)

 

 

VIII. KONCEPCIÓ NÉLKÜLI FACEBOOK VÁROSVEZETÉS

  • A városvezetés teljes alkalmatlansága: a törvény által biztosított bevételt se tudják beszedni. (Igazi bénázást volt kénytelen elismerni a váci városvezetés, a törvény szerint városi bevételnek minősülő parkolási díjakat se tudták beszedni.)
  • Folytatódik a kultúrarombolás Vácon – hamarosan akár fele annyi állandó kiállítóhely lesz csak Vácon. (A szoborparkkal együtt 21 kiállítóteremből és múzeumból komoly veszély fenyeget még ma is ténylegesen tizenegyet.)
  • Magasabb fokozatba kapcsolt a váci kultúra leépítése és kézi vezérlése. (A baloldali városvezetés a Madách Imre Művelődési Központ, a Pannónia Ház, a Váci Dunakanyar Színház és a Kékház összevonásával egyértelműen pénzt von ki a váci kulturális életből. Igazgatónak azt a dr. Varga Katalint nevezte ki, akinek előtte semmiféle rálátása nem volt kulturális intézményekre.)
  • Az országjáró Matkovich. (Tíz hónapja vezeti Vácot, de valójában egyre-másra azt láthatjuk, hogy a város érdekeinél és a váciak érdekeinél sokkal fontosabb neki saját politikai karrierjének építgetése. Ez megmutatkozik egyrészt a meghozott intézkedéseiben is, amikkel valahogy mindig ő és csapata járnak jól, másrészt pedig abban, hogy sorozatosan jár találkozni olyan baloldali politikusokkal, akik az országos színtéren politizálnak, vagy politizáltak korábban. Őket büszkén mutogatja Facebook-oldalán, bár a tárgyalások városi hasznáról sohasem olvashatunk.)

 

IX. SZÁJZÁR RENDELET

  • A saját hivatalát felújíttatta, az önkormányzati intézményeket leépítette Matkovich Ilona. (Az önkormányzati intézmények dolgozóinak jó része nem kapott a járvány első szakaszában fizetést, közben a „szájzár rendelet” miatt senki sem panaszkodhatott.)
  • Élő adásban fenyegette meg a polgármester a színházigazgatót
  • Hatalomba kerülésükkel azonnal hadat üzentek a Dunakanyar Színháznak és művészeiknek. (Egy hónap alatt a három Jászai Mari-díjast üldöztek el Vácról.)
  • Azóta vaskézzel működtetett szájzár rendelet
  • Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácsvezető bírája: nem igazán az én területem, de az nyilvánvaló, hogy a szájzár rendelet alaptörvény ellenes, mivel korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát, és a legrosszabb időkre emlékeztet

 

X. KÓRHÁZ FEJLESZTÉS AKADÁLYOZÁSA

  • Az önkormányzat miatt befagytak a kórház-felújítással kapcsolatos egyeztetések. (Az Egészséges Budapest Program keretében a Kormány 5,6 milliárd forintos fejlesztési támogatásról szóló okiratot ugyan régebben már aláírták, de kiderült, hogy nem adta meg fél év alatt se a városháza a tervezés elkezdéséhez szükséges hozzájárulásokat – építési szabályozási terv módosítás, telekcsere. A beruházó megerősítette: az önkormányzat miatt nem halad a kórházfelújítás.)

XI. KORMÁNYRA MUTOGATÁS

  • A városvezető gyakran mutogat a kormányra, sűrűn utalgat „egyes oldalak hazugságaira, féligazságaira”. (Nyilvánvaló, hogy a panaszkodás helyett a problémák megoldása lenne a feladata a választott vezetőnek, s a farizeus leereszkedés helyett az önkormányzat megemelkedett plusz költségeiből kellene visszanyesnie.)
  • A polgármester asszony valós intézkedés helyett azt tudatta a világgal, hogy össze fog omlani két épület a város főterén és ehhez nem saját forrást akar biztosítani, hanem azonnali, állami segítséget igényel.
  • Óriási felháborodást váltott ki Matkovich egyik posztja, amiben a jobboldalt vádolta vandalizmussal. (Szeptember 23-a reggelre rengeteg olvasónk jelezte, hogy a város vezetője ezúttal átlépett egy határt. Olyan vádaskodást zúdított a jobboldalra, ami rendesen kiverte a biztosítékot a konzervatív, jobbközép politikai irányultságú, kormánypárti váci polgároknál. Közülük már sokakat kitiltottak Matkovich szólás szabadságának édenkertjéből, ezért tehetetlenségükben most csak a szerkesztőségünk felé tudták jelezni a felháborodásukat.)
  • 1,7 milliárdos pénzállomány mellett is pénzhiányról panaszkodik a váci baloldal. (Saját tehetetlenségét és eredménytelenségét próbálja elfedni a váci baloldali városvezetés azzal, hogy folyamatosan úgy tesz, mintha kormányzati elvonások miatt nem tudnának dolgozni. Ezzel szemben a tény az, hogy a város készpénzállományának összege 1,71 milliárd forint volt az önkormányzat saját, államkincstári beszámolója szerint a 2020. III. negyedéves, időközi adatszolgáltatásai alapján.)
  • Leleplezte a kormányra mutogató polgármestereket a politikai elemző. (A tavalyi önkormányzati választások óta unos-untalan arról beszél a baloldal – melyet Matkovich Ilona és Juhász Béla panaszáradatából is nap mint nap hallhattunk –, hogy a „szabad városok” nem kapnak annyit a kormánytól, mint a többiek. Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint erre mondják azt, hogy mindenki magából indul ki!)
  • Matkovichnak a költségvetés 1,53%-a is sok a koronavírus elleni közös védekezésre. (Megdöbbentő, de a váci balliberális városvezetésnek nem tetszik, hogy az önkormányzatnak is részt kell vállalnia a koronavírus-járvány elleni közös védekezés költségeiből. Míg a kormány ezermilliárdokat csoportosít át a költségvetésben, Matkovichék egy fillért se adnának, és inkább hangosan összeomlást vizionálnak.)

 

XII. SZIGORÚ VÁROSHÁZI CENZÚRA

A jelenlegi városvezetés egyik legerősebb „projektje” a cenzúra. Itt tényleg csak felsorolásszerűen említjük meg az eszköztárat, amelyek mindegyikéről írtunk ebben az esztendőben:

  • Önkormányzati közszolgálati oldalak is Matkovichék pártpolitikai üzeneteit közvetítik
  • Ami Matkovichnak nem tetszik, azt betiltja
  • Az exújságíró politikus az újságírókra panaszkodik: gátat kell szabni a kritikus sajtókérdéseknek
  • Titkosításról, átláthatatlanságról döntött a váci képviselő-testület
  • Matkovichnak a legfontosabb, hogy ő dirigálhasson
  • A polgármester nem válaszol a képviselői kérdésekre a különleges felhatalmazás idején
  • Elzavartak egy imádkozót a polgármesteri hivatal elől, majd rendőrt hívtak rá
  • Vác hivatalos közösségi felületén egy névtelen „kopasz cenzor” vigyázza a szavainkat
  • Az Összefogáson túli képviselőket gyakorlatilag nem engedik be a városházára
  • Nincs válasz arra, hogy kik állhatnak a városházabarát kamuprofilok mögött? – Internetes kútmérgezők
  • A Váci Polgári Esteket a hatalmukkal visszaélők kitiltották, de nem tudják elhallgattatni
  • A városháza titkolja, hogy hány profilt tiltottak le a közpénzből működő városi Facebook-oldalon
  • Matkovich elfut a kérdések elől, mint Gurmai, de követel és fenyeget
  • Milliós szerződést kötött a Soros-hálózat ügyvédjével Matkovich Ilona, egyik legfőbb cél a VácOnline szólásszabadságának féken tartása
  • Testületi üléseken a polgármester az ellenzéki képviselőktől szakmányban vonja meg a szót, lesöpöri a kérdéseiket, semmire sem hajlandó érdemben válaszolni és folyamatosan személyeskedéseket enged meg magának
  • Helyesbítés: Vác Város Önkormányzatot öt szerkesztőség ellen indított sajtóperben és a keresetlevél megírásáért és a perképviseletért elsőfokon 1 millió forintot, fellebbezés esetén, azaz másod- és harmadfokon pedig további fél-fél millió forintot igénylő ügyvédet, valójában 1 MILLIÓ HELYETT 2 MILLIÓ ILLETI MEG
  • A közadatkérő váci polgároktól a Gazdasági Hivatal vezetője a hivatal kezelésében álló adatokért jelentős összegeket kér. A kérdés már csak az: mit rejtegetnek Matkovichék ennyire?
  • KI VÁC SZÓVIVŐJE? Ön már hallotta Vác szóvivőjét megszólalni? Ha nem, nincs egyedül. Ugyanakkor Vicsek Ferenc baloldali újságíró vállalkozói szerződésében szerepel, hogy anyagokat gyárt a szóvivőnek. De vajon kinek gyárthatott és milyen anyagokat?
  • Egy esztendő alatt a Matkovich Ilona egyetlen sajtókérdésre nem válaszolt, egyetlen városházi sajtótájékoztatóra nem hívta meg a VácOnline-t. Vajon miért?
  • Újabb Facebook-cenzúra szabályt jelentett be a városháza
  • Az az abszurd helyzet állt elő tehát Vácott, hogy a Soros György által is támogatott Magyar Narancs egykori újságírója, Matkovich Ilona vezette polgármesteri hivatal által szerződtetett ügyvéd, a Soros György bőkezű támogatását élvező Helsinki Bizottságnak is dolgozó Dr. T. Tóth Balázs jogi képviselője szintén a Soros Györgyhöz köthető Helsinki Bizottság megbízott ügyvédje. Vajon hányan lesznek még?
  • Sigray István egyetemi oktató írása kifejti, hogy szabad országban szabad emberek azt teszik, mondják, amit szabad! A demokrácialeépítés helyi feketekrónikáját ismerhettük meg az írásából
  • Ferjancsics László előszeretettel költ pénzt lejárató cikkek hirdetésére, az önkormányzat ugyanezt teszi számolatlanul költött közpénzből
  • Gábor Csaba észrevétele: a meccseket csak trollmédiával, trollokkal és mocskolódással akarják megnyerni. Döntéseik, tevékenységük kimondottan politikaiak, de természetesen bárki, aki ellentmondana, az fideszes, ezért gyűlölni kell. „Aki nincs velünk, az ellenünk van.”

XIII. MATKOVICH CSALÁDI MUTYIK

  • Lelkes István, Matkovich Ilona hozzátartozója a 10 millió fölötti, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló adótartozással rendelkező magánszemélyek listáján volt egész évben, bármikor ránéztünk a NAV adatbázisára
  • Ferjancsics László a HospInvest és a magánegészségügy környékén. (Az alpolgármester bemutatkozásában rendre kihagyja beszámolóiból a HospInvesttel és a profitorientált egészségiparral kapcsolatos előéletét.)
  • Az Összefogás Vácért titkon Bánkon szokott ülésezni. (Matkovich Ilona elismerte, hogy valóban zárt ülésekre járnak a váci baloldali képviselők Bánkra, ahol a város költségvetéséről, pénzügyeiről döntenek. De azt tagadja, hogy ingatlanbefektetőkkel is tárgyaltak volna ott. Feltáró írásunk megjelenéséig a bánki ülésről is hallgatott.)
  • Mit rejteget Matkovich Ilona? (Utánajártunk a polgármester eltitkolt üzleti előéletének, a választóknak joguk van tudni a rejtegetett múltról, még akkor is, ha a polgármester legszívesebben megvezetné saját szimpatizánsait is.)
  • Tényfeltáró cikksorozatot indítottunk Matkovich Mutyi címmel. (A VácOnline cégbírósági adatok alapján tárta fel Matkovich Ilona, eddig hét pecsét alatt őrzött zavaros céges ügyeit. Felderítő cikkeinkre a polgármester asszony mártírkodással válaszolt, cáfolni semmit nem cáfolt.)
  • Román cégtemetőben végezte Matkovich adósságokkal terhelt cége. (Lapunk megtalálta az utóbbi lakóhelyét, a Bukaresttől mintegy 60 km-re, északra fekvő Ploiesti iparvárosában. Matkovich feketeöves, román cégeltüntető nevére íratta adósságokban úszó cégét.)
  • A Matkovich család cége a régészeti jogszabályok megsértésével építkezik. (Többszázezres bírság Vác régészeti kincseinek megsemmisítése miatt.)
  • A polgármester gyermekeinek új vállalkozásáról lelkendeztek az Összefogás képviselői. (Matkovich Ilona polgármestersége óta gyermekei helyi vállalkozásai sorra nőnek ki a földből. Fél évvel ezelőtt megnyílt kávézójuk a Duna-parton, amelynek PR-jához az Összefogás képviselői is hozzájárultak, lelkesen propagálták a közösségi oldalaikon a megnyitás hírét, hogy ezt őszinte rajongásból vagy szervilizmusból tették, ezt persze nem tudhatjuk!?)