Visszaélésekre ad lehetőséget a váci önkormányzat rendeletmódosítása

Mokánszky Zoltán kormánypárti képviselő csütörtökön két témában tartott sajtótájékoztatót. Az elmúlt héten közel negyven napirendi pontot tárgyalt a képviselő-testület, ezek között voltak olyan napirendi pontok, amelyek közérdeklődésre is számot tarthatnak, és komolyan érinthetik a váci lakosokat. 

 

A közterület-rendelet körüli további lakossági neheztelések

Két hónapja nagy port vert fel (pl. Magyar Nemzet írása) a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokról és azok jogkövetkezményeiről szóló 31/2016. (VII.15.) önkormányzati rendelet. Ez a rendelet eljutott a Pest megyei Kormányhivatalhoz is, amely törvényességi felhívással fordult Vác Város Képviselő-testületéhez, mely szerint e rendelet jogszabálysértő és helyezze azt hatályon kívül. 7. § (1.) bekezdés e pontja miatt kérte a kormányhivatal, hogy a törvénysértést szüntesse meg.

Mokánszky Zoltán – Fotó: VácOnline

A rendelet lényege az, hogy a városháza gyakorlatilag kiszervezte a lakosságra  a város közterületei jelentős részének karbantartását, takarítását. Ez városi szinten több százezer négyzetmétert jelent. Mokánszky Zoltán szerint a családi házas, kertes otthonok lakói számára ez burkolt kommunális adóként jelenik meg, hiszen van, akinek több száz, néhol ezer négyzetméteres területen való kéthetenként fűnyírást, sövénygondozást és ároktakarítást jelent a rendelet végrehajtása. Van, aki kora és egészségügyi állapota miatt nem tudja teljesíteni ezt a kirótt feladatot, őrájuk semmilyen kedvezményt sem adott a rendelet, sőt, komoly pénzbüntetést is kilátásba helyeztek!

A július 15-i csendes tiltakozás – Fotó: VácOnline

A képviselő úr elmondta, hogy a testületi ülésen ez ellen volt is egy csendes demonstráció, sőt a közmeghallgatáson is két hozzászólás volt e témában. A képviselő a sajtótájékoztatón felolvasta egyikőjük, Vogel Csaba, polgármester asszonyhoz írt levelét, amelyben a levélíró azt panaszolta el, hogy Matkovich Ilona eddig érdemben nem foglakozott a terület valóban sajátos helyzetével, viszont megvádolta a petíciózót, hogy beállt egyféle politikai frontvonalba, mintha ez valamiféle bűn lenne egy város polgárának.

 

Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, valamint elidegenítéséről

Megváltoztatta az önkormányzati tulajdonú helyiségek bérletéről és eladásáról szóló helyi rendeletet az ellenzéki vezetésű Vác önkormányzata. A város kormánypárti képviselője szerint az új rendeletben hiányoznak azok a részek, amelyek megakadályozzák a visszaéléseket.

Mokánszky Zoltán azt mondta, az előző önkormányzat idején elképzelhetetlen lett volna egy kedvezményes áron megvásárolt önkormányzati ingatlant emelt áron továbbadni, az új rendelet azonban már lehetőséget ad erre.

Mokánszky Zoltán – Fotó: VácOnline

„Az előterjesztésben nem szerepel garanciális elem, amely garantálná, hogy az a szándék érvényesüljön, hogy a kedvezményesen megvásárolt lakást ne lehessen azonnal értékesíteni, azaz a nyerészkedést semmi nem zárja ki” – mondta a kormánypárti képviselő a HírTv-ben is megjelent nyilatkozatában.