Mi történik a terhesség 14. hetében?

terhesség 14. hét

A várandósság időszaka kétségkívül izgalmakkal teli heteknek számít. A 40 hét alatt a kismama nem csak testileg, hanem gyakran pszichésen is komoly változásokon megy keresztül. A kis pocaklakó folyamatos figyelemmel kísérése nem csak a szakrendeléseken való megjelenéssel történhet meg, hanem az interneten is számos hasznos információ elérhető arról, miként fejlődik a kicsi hétről-hétre.

A 14. héten például egyre inkább növekszik a méh, hogy el tudja látni feladatát, és ennek megfelelően az anya teste és annak működése is változik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ekkor indulnak a terhesség leginkább kellemes hetei. Ha szeretnél a témában részletesen olvasni, itt tudhatsz meg többet a 14 hetes magzatról.

Lecsillapodó hormonok

A 14. hét elsősorban arról ismert, hogy a hormonok váltakozása ekkor kissé lenyugszik, és ez kétségkívül pozitív hatással van a kismama közérzetére. Ugyanakkor óhatatlanul előjönnek azok a problémák, melyek gyakran a várandósság időszakának végéig jelen lesznek. Tipikusan ilyen a székrekedés, amelyért elsősorban az tehető felelőssé, hogy az egyre nagyobb méh nyomást gyakorol a bélrendszerre.
terhesség 14. hét
Ekkortájt kezd termelődni a relaxin névre hallgató hormon, ami a medence tágulásában játszik fontos szerepet, ergo helyet csinál az egyre növekvő babának, sőt, a majdani szülés megkönnyítésében is lényeges ez a hormon. Sajnos mindez együtt jár azzal, hogy a gerinc és az ízületek stabilitása csökken, aminek szembetűnő jele a hátfájás. Mindezek ellenére is elmondható azonban, hogy a kismamák ekkor a leginkább energikusak, ráadásul még a pocak mérete sem akkora, hogy akadályozná őket a mindennapi tevékenységben.

Változások a méhen belül

Természetesen nem csak a kismama él meg változásokat ekkortájt, hanem a pocaklakó is egyre fejlettebbé válik. A magzat nyaka ekkor kezd növekedni, s ezzel egyidejűleg feje elemelkedik mellkasától. Már ekkor kialakulnak az arc jellegzetességei és az ujjlenyomatok kezdeményei is. Mivel a kicsi izmai is fejlődnek, így egyre élénkebben kezd mozogni, sőt, már a karok és a lábak mozgása is összehangolódhat. Ilyenkor előfordulhat, hogy már a kismama is érzi az apró mozgásokat, de sokan vannak, akiknél ez csak a 20. hét környékén következik be.
A várandósság heteinek kiszámításához nélkülözhetetlen tudni, mikorra várható a szülés. Bár sokszor nem a kiírt napon érkezik a pocaklakó, de mindenképpen fontos tájékozódási pont lehet ez. A Nutriklub terhességi kalkulátora segítséget nyújthat abban, hogy az utolsó menstruáció időpontjával összevetve legyen megállapítható a terhesség ideje és a várható szülés időpontja.

Felkészülés az anyaságra

A várandósság időszakára természetesen nem csak úgy érdemes tekinteni, mint az egymás után következő fejlődési szakaszokra. Minden hétnek megvannak a maga jellegzetességei, és trimeszterenként máshogy érzi magát a kismama. Mindez azonban több mindennél, hiszen egy új életszakasz kezdetét jelenti. A nő és a párkapcsolat egy következő szintre lép azzal, ha új kis jövevény érkezik, ez pedig számos változással járhat akár napi szinten.
A kilenc hónap csak az első kihívásnak számít, és nem árt, ha már ekkor felkészíted magad lélekben arra, hogy a jövőben másféle napi rutint kell majd kialakítanod. Háttérbe szorulhatnak olyan elfoglaltságok, melyek korábban elmaradhatatlannak bizonyultak, de mindezzel együtt számos pozitívumra is lehet számítani.
Ahogyan bővül a család, másfajta értékek kerülnek majd fókuszba, elmélyültebben és motiváltabban vághatsz egy idő után bele munkádba, ezzel megcélozva a biztos jövő megteremtését a jelenleg még csak a pocakban mozgolódó gyermek számára.