ADORJÁN ATTILA FESTŐMŰVÉSZ STÁCIÓKÉPEI DÍSZÍTIK A CSEPELI JEDLIK GIMNÁZIUM KÁPOLNÁJÁT

A több év munkájával impozánsan felújított csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban kis kápolna is készült, a napokban felavatták, illetve Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök megáldotta az ide alkotott keresztút-képeket, Adorján Attila Munkácsy-díjas váci festőművész műveit.

Az Adorján Attila tizennégy alkotásából álló keresztúti képegyüttes felavatása és felszentelése alkalmából tartott eseményen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára úgy fogalmazott, hogy ez a kis kápolna mély benyomást tehet bárkire, elcsendesedésre és elmélyülésre hívó hely a hétköznapok rohanásában.

Az államtitkár külön köszönetet mondott a műalkotást felajánló Németh Szilárd országgyűlési képviselőnek, a Jedlik Ányos Gimnázium öregdiákjának.

Bese Benő, a gimnázium igazgatója köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a tavaly augusztusban birtokba vett, újjáépített gimnázium mindannyiuk számára olyan lehetőség, amelyet meg kell becsülni, azzal jól kell sáfárkodni, hiszen lehetőségeit tekintve ez több is mint egy iskola, Magyarországon, de egész Európában is különlegesnek számít.

A kápolna, amely most ezzel a kompozícióval tovább gazdagszik, mindenki számára nyitva áll, aki akár csak egy kis békére, csendre vágyik – hangsúlyozta az igazgató.

A megújult gimnázium főépületében is volt munkája korábban Adorján Attila festőművésznek, két monumentális méretű pannót készített ide, egyet a névadó tudós-szerezetes tiszteletére, egyet a tudományokéra.

Építészeti és belsőépítészeti szempontból nagyszerű „palotává” vált a fővárosban, közelebbről Csepelen a Jedlik Ányos Gimnázium. Az intézmény átfogó megújítását és egyben bővítését célzó nagyszabású projekt 2018-ban, az iskola ideiglenes épületbe költözésével kezdődött és a 2023/2024-es tanév nyitányára zárult le, ámbár a kápolna díszítésére még pár hónapot várni kellett, de immár ez a festőművészi remeklés is megcsodálható.

– Igazán felemelő, mélyen megérintő feladat volt elkészíteni ennek a kis szakrális térnek a díszítő, de az ékítésen túl az elmélyülést is szolgáló stációképeit, hálás vagyok a lehetőségért – nyilatkozta a VO-nak Adorján Attila.