EZREKET VONZOTT SZOMBATON AZ ANZELM-KERTBEN A HONVÉDELMI NAP

Délelőttől késő estéig összességében több ezren látogattak ki szombaton a Piarista Kilátó Központ melletti Anzelm-kertbe, ahol ezúttal nagyszabású honvédelmi nap várta az érdeklődőket a HM és más rendvédelmi szervek közreműködésével, hagyományőrző csoportok bemutatóival, több zenei formáció fellépésével, zárásként a három váci taggal (Berczelly Csaba, Retzler Péter, Toldi Tamás) felálló Varga Miklós és a Band koncertjével.

– Körülöttünk a világban minden felbolydult, minden a feje tetejére állt, azzal az Európai Unióval szemben, amely azért jött létre, hogy kontinensünkön béke legyen, most azt látjuk, hogy az európai békealapból háborús költségeket finanszíroznak, és közelebb van egy nagy háború, egy NATO és Oroszország közötti összecsapás lehetősége, mint bármikor. Nem gondoltuk volna, hogy a mi életünkben egy EU-val, egy NATO-val együtt azzal kell szembesülnünk, hogy európai politikusok arról beszélnek, hogy a háborút támogatni kell, fel kell készülni a hadi gazdálkodásra, egyre több erőforrást kell a háborúskodásra biztosítani. Mi egyértelműen a béke mellett állunk, Európában a békének magyar hangja van, és minden más nyelven csak a háborúról beszélnek – kezdte köszöntőjét Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője, a rendezvény fővédnöke.

Ugyanakkor leszögezte: a békénk megőrzéséhez erőre van szükség, szavai szerint ezt szolgálja a magyar honvédség folyamatos fejlesztése, hogy Magyarországnak egy olyan honvédsége legyen, amelyik a saját lábán áll, amelyik kellően erős ahhoz, hogy elrettentsen mindenkit, hogy hazánkat belekényszerítse bármilyen háborúba.

– Amit mi politikai téren meg tudunk tenni azért, hogy megőrizzük Magyarország békéjét és biztonságát, azt meg is fogjuk tenni, és azt láthatjuk, hogy újabban a magyar honvédség is amit lehet, azt megteszi azért, hogy olyan korszerű és erős legyen, amivel kellő elrettentő erőt biztosíthat és mindenkinek elhessegetheti azt a gondolatát, hogy a magyarokat bármilyen háború részévé lehessen tenni. Amikor elkezdtük a kormányzásunkat, akkor tizenhét főnyi tartalékos volt Magyarországon, most 11 ezer főnyi a létszám, már ez is egy érezhető előrelépés.

Az itt bemutatott harci járművek egyikét a jövőben nálunk fogják gyártani, ez pedig abban nagy fejlődés, hogy saját magunknak is legyen kapacitásunk arra, hogy az ország számára stratégiailag kiemelten fontos eszközöket idehaza tudjuk gyártani. A pandémia idején megtanultuk, hogy kiemelten fontos az orvosi eszközök közül bizonyos dolgokat itt gyártani kellő mértékben, és sajnos amióta háború van, azt is meg kell tapasztaljuk, hogy a békénk megőrzéséhez bizonyos hadi felszerelésekből is önellátónak kell lenni, hogy senki sehol ne lásson minket kiszolgáltatottnak, a saját lábunkon álljunk, erősek legyünk és ellen tudjunk állni bármilyen nyomásgyakorlásnak – folytatta beszédét a térség országgyűlési képviselője.

Azt is hangsúlyozta, hogy ma Magyarország az egyetlen állam az EU-ban, amelyik a legnagyobb nyomás ellenére is ellen tudott állni a háborús pszichózisnak, annak, hogy mindenki más csak háborúról beszél, ezzel kapcsolatban említést tett arról a személyes tapasztalatáról is, hogy amikor kéthavonta összeülnek Brüsszelben a tagállami belügyminisztériumok képviselői, csak ő, a magyar delegáció beszél a béke fontosságáról, mindenki más a háborút ragozza.

– Itt Vácon ma egy honvédelmi napon vagyunk, köszönet érte minden szervezőnek, közreműködőnek, a házigazdáknak. Azért fontos ez, mert minden hasonló hagyományőrző esemény a hazaszeretetről szól, annak a tudatnak az erősítéséről, mennyire fontos, hogy mi magyarok közösen sokat tegyünk a hazánkért és megóvjuk az országunkat attól, hogy újra pusztítás legyen rajta. A múlt században kétszer megéltük világégések magyarországi rombolását, nem szeretnénk, ha ez bármikor megismétlődne akár Magyarországon, akár Európában. Azért fontos tehát minden honvédelmi nap, mert

hazaszeretetre nevel, ez szerintem bárkiben megerősítheti annak érzetét, hogy a mai Magyarország sokkal erősebb, mint akár egy évtizeddel ezelőtt, a mai Magyarországot már nem lehet dróton rángatni, nem lehet lenyomni nemzetközi fórumokon, a mai Magyarország egy erősebb haza, a mai honvédség egy erősebb szervezet mint bármikor korábban – fogalmazott a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Zárszóként pedig kiemelte: valódi erő van a magyar gazdaságban, a magyar honvédségben, a magyar emberek gondolkodásában, a magyar kultúrában, a magyar identitásban, ezeket kell megvédeni, még tovább erősíteni a jövőben is.

A honvédség több látványos bemutatóval és kiállított harci eszközzel is készült erre a napra, megtekinthettek például a látogatók pilóta nélküli célrepülőgépet, egy-egy GIDRAN és LYNX típusú harcjárművek, LEOPARD harckocsit is.

Az egész napos rendezvényen a honvédség mellett helyi szervek és egyesületek is bemutatkoztak, mint például a váci huszárok, gladiátorok, lovas polgárőrök, a Váci Fegyház és Börtön csapata, ők látványos kutyás bemutatót tartottak.