A VÁCI EGYHÁZMEGYÉBE ÉRKEZIK A MEG NEM SZÜLETETT GYERMEK SZOBRA

Április 17-én (szerdán) 18:30-kor, Veresegyházon a Szentlélek-templomban (Szenlélek tér 1-3.) ünnepélyes nyitó mise keretein belül fogadja a Váci Egyházmegye a „Meg nem született gyermek” szobrát, egyúttal megnyitva a szoborral együtt vándorló Szent Janka kiállítást.

A szobor és a kiállítás szeptemberig bejárja a Váci Egyházmegye megannyi települését, az állomásokról a Váci Egyházmegyei Családközpont facebook oldaláról lehet majd tájékozódni.

A szobor a magzatvesztésen és az abortuszon átesett nők fájdalmára, a megbocsátás és a gyógyulás lehetőségére hívja fel a figyelmet.

„Az élet szent” kiállítás
A 2022/2023-as Szent Janka év kezdetén, anyák napján indult útjára Máriapócson az a vándorkiállítást, amely most április közepétől szeptemberig a Váci Egyházmegyében vándorol településről településre.

A kiállítás hét rollup-on keresztül mutatja be a szent életét, fotók és idézetek segítségével. A különböző kiadványok (imafüzetek, szentképek, szórólapok), illetve Szent Janka ruhaereklyéjével ellátott nagy méretű fényképe segíti az elcsendesedést és elmélyülést.

A kiállítás anyagának összeállításakor – beleértve a szövegrészeket és a vizuális megjelenítést – fő szempont volt, hogy minden korosztályt megszólítson, a felnőttek mellett a fiatalokat és a gyermekeket is, továbbá az is, hogy a helyi adottságoktól függetlenül a kiállítás minden környezetbe illeszthető legyen, és minden befogadó egyéni ötletekkel bővíthesse, kiegészíthesse (például drapériával, gyertyával, virággal).

A vándorkiállítás Gianna Beretta Molla olasz orvosnő, négygyermekes édesanya életét mutatja be fotók és idézetek segítségével. Gianna B. Molla negyedik terhessége alatt rosszindulatú daganatot távolítottak el a méhéből. Az édesanya saját élete feláldozásának árán vállalta a műtétet és ragaszkodott gyermeke életének megmentéséhez. II. János Pál pápa 2004-ben avatta szentté, Szent Janka néven emlékeznek rá a hívek világszerte.