HÉT MESTERKURZUS VÁRJA A HALLGATÓKAT A 40. RÉGI ZENEI NAPOKON

Már hosszú évek óta hagyomány, hogy – a Régi Zenei Napok alkalmával – a nyár egy hetében hirtelen kiugróan megnő a professzorok száma a jelentős hazai iskolavárosok közé tartozó Vácon, az idén sem lesz ez másképp, hiszen ezúttal a korábbiaknál is bővebb mesterkurzus kínálat várja itt a hallgatókat június 30 – július 7. között.

Ének mesterkurzust vezet Kovács Ágnes és Elisabeth Scholl.

A program – Bach, Händel, Vivaldi művein keresztül – bevezetést kínál a hallgatóknak a technika, szenvedély és érzelmek rejtelmeibe a barokk opera és oratórium-irodalomban.

 

Csembaló mesterkurzust vezet Frédérick Haas.
A tanulmányi hét tartalma röviden: Bach, Scarlatti és Couperin – Szvitek, fúgák, szonáták és concerto-k… – virtuozitás, költészet és polifónia.

 

 

 

Vittorio Ghielmi, a viola gamba egyik nagymestere is itt lesz vendégtanárként, kurzusának címe: „A belső gesztus és a zene”. A kurzus célja, hogy a résztvevőket a technikai és/vagy zenei problémák megoldásában segítse egy olyan önképző technika tanításával, amely minden szinten alkalmazható a vonós hangszerek esetében. A zenei gesztus természetéről való gondolkodás, amely minden repertoárra és hangszerre alkalmazható, központi szerepet kap ezen a kurzuson. A viola da gamba esetében Marin Marais „titkos” tanítási ábécéje és a Mozarteum kutatócsoportja által újra felfedezett és tanulmányozott, hozzá kapcsolódó új források is jelentős szerepet játszanak majd a kurzus során. A consort-játék is szívesen látott a tanulmányi héten, mely lehetővé teszi a zenei és interpretációs technikák és problémák elmélyültebb megértését.

 

Hegedű mesterkurzust vezet Simon Standage.
A tanulmányi hét programjában barokk szonáták, versenyművek (Bach, Telemann, Leclair stb.) és vonósnégyesek kerülnek fókuszba a korai klasszikus korszakból.

 

 

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke kamarazenei mesterkurzusa a 18. századi itáliai, német és angol énekes és hangszeres kamarazenére fókuszál majd. A kurzusvezető professzor az utolsó tanítási nap végén kiválasztja azt a 6 kamaracsoportot, melyek résztvevői lehetőséget kapnak, hogy produkciójukkal fellépjenek a július 6-i kurzuszáró hangversenyen.

 

Basso Continuo mesterkurzust (vonósok) vezet a 40. Régi Zenei Napok keretében Nagy Réka.

A tanulmányi héten a 17-18. században jellemző vonós basso continuo játék jellemzőin, a viola da gamba és a cselló kamarazenei szerepén lesz a főhangsúly.

 

Basso Continuo mesterkurzust (csembaló) vezet Szokos Augustin professzor. A tanulmányi héten a zeneszerzés és a kíséret művészete Francesco Geminiani írásai és más források alapján kerül reflektorfénybe, s különlegesség, hogy a hallgatók egy eredeti, 1785-ben épült Longman & Broderip csembalón gyakorolhatnak.