VÁCI DIÁK NYERTE MEG A SZARVASMARHABÍRÁLATI VERSENYT PÁRIZSBAN

A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 13. évfolyamos tanulója, Tálas Róbert maximális pontszámmal, első helyezést ért el az idei SIA Paris szarvasmarha küllemi bírálat versenyen.

Február végén rendezték meg Párizsban a SIA Paris-t, a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági kiállítását, amellyel párhuzamosan minden évben megrendezik a szarvasmarhabírálati és fiatal borászok nemzetközi szakmai versenyét az agrárszakképzésben tanuló diákok számára. Az eseményen az idei évben a Közép-magyarországi ASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium és a Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola diákjai és oktatói képviselték Magyarországot.

Magyarország az eddigi legjobb eredményt hozta el, ugyanis Tálas Róbert megnyerte a szarvasmarha bírálati versenyt.

A szarvasmarhabírálati versenyen 28 országból 65 diák mérte össze tudását,  közülük Tálas Róbert 1. helyezést, Szabó Viktória pedig 12. helyezést ért el. A fiatal borászok versenyén a 29 induló közül Kökény Levente 14., György Boglárka pedig a 21. helyen végzett.

A szarvasmarha küllemi bírálat első napja a kiállítás bejárásával, valamint a kiállított állatok megtekintésével telt. A diákok átbeszélték oktatójukkal, Inotay Zsomborral újra a bírálati szempontokat, valamint értékelték a felvonultatott állományt. Ebbe a munkába a felkészítő bíró kollégák is bekapcsolódtak. A versenyen egy hús-, és egy tejelő hasznosítású fajta két-két példányát kellett megítélni küllem alapján. Délután bemutató bírálatra került sor, ahol a résztvevők ízelítőt kaptak a francia bírálati szempontok gyakorlati megvalósításáról.

A második napon a kitűzött időpontban megtörtént a magyar csapat regisztrációja, majd elkezdődött a verseny. Bevezették fajtánként a négy állatot, a versenyzőknek pedig egy óra állt rendelkezésre a bírálat elvégzésére.

A fiatal borászok első versenynapján a nemzetközi szekcióban indult csapatoknak a szervezők egy angol nyelvű borbemutatót tartottak. A rendezvény lebonyolításában közreműködők törekedtek arra, hogy a külföldi fiatalok áttekintő képet kaphassanak az ország borairól, így nemcsak a kóstolt borokat jellemezték, hanem a fajtákkal kapcsolatban egyéb hasznos információkat is megosztottak (hol terem még Franciaországban, a termőhelytől vagy az érleltség függően hogyan változnak az érzékszervi tulajdonságai). Mivel a verseny része volt az is, hogy az éghajlatot is felismerjék a fiatalok, így óceáni és kontinentális borokat is bemutattak.

A második versenynap első részében a versenyzők öt bort kaptak, amelyekről meg kellett állapítani, hogy a kiadott lapon szereplő fajták közül melyik van a pohárban, mi az évjárata, milyen árfekvésű, milyen éghajlatról származik és melyik oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkezik. Ezt követte 4 bor érzékszervi bírálata, amit nemcsak a versenyzők végeztek el, hanem a 7 fős bizottság is. Ennek eredményéhez viszonyították a diákok által kapott eredményeket. A magyar diákok a 29 fős mezőnyben helyt álltak, a 14. és a 21. helyezést vívták ki maguknak. Az összesített eredménybe egy nem kötelező, előre megírt dolgozat pontszáma is beszámított. A dolgozat pontszáma nélkül Levente 10., Boglárka 16. helyen végzett.

Külön büszkék lehetünk, hogy Bogi a borbírálati számban a 4., Levente pedig az 5. helyezést érte el.

Az eredményhirdetést követően több ország képviselete gratulált a diákoknak, így a magyar csapatoknak lehetősége volt ápolni és bővíteni a nemzetközi szakmai kapcsolataikat is. A csoport a versenyen kívül kulturális programokon vett részt: a diákok felfedezték Párizs látnivalóit és megismerhették a méltán híres francia konyha sajátosságait. A látogatásból nem maradhatott ki az Sainte-Chapelle, Louvre, Notre-Dame de Paris, Diadalív, Eiffel torony és a Montmartre  és természetesen a város sok más nevezetessége sem.  Mivel a verseny a SIA Paris expo részeként került megszervezésre, természetesen magát a kiállítást is meglátogatták a tanulók, így megismerkedhettek a francia régiók gasztronómiájával és mezőgazdaságával. Az első estét egy különleges esemény, Európai est zárta, ahol a résztvevő 28 ország mutatta be gasztronómiai termékeit, így a fiatalok és kísérőik betekintést kaphattak Európa ízeibe.

A magyar tanulók által elért pontos eredmények:

  • Szarvasmarha küllemi bírálat (65 versenyző, 28 ország):

Tálas Róbert: 1. helyezett

Szabó Viktória: 12. helyezett

 

  • Fiatal borászok versenye (29 versenyző, 14 ország):

Kökény Levente: 14. helyezett (borbírálat 5. helyezett)

György Boglárka: 21. helyezett (borbírálat 4. helyezett)