ÜNNEPI SZENTMISÉT TARTANAK PÉNTEKEN ISTENES SZENT JÁNOS TISZTELETÉRE AZ IRGALMASRENDI KÓRHÁZ KÁPOLNÁJÁBAN

Ünnepi szentmisét tartanak március 8-án Vácon Istenes Szent János, a betegek, az ápolók és a kórházak védőszentjének tiszteletére.

A szentmise 13:30 órakor kezdődik az Irgalmasrendi Kórház kápolnájában. Celebrál Bezák Tamás esperes-plébános.

Istenes Szent János felismerte és szerette Krisztust a szenvedő emberekben. A hospitalitás prófétájaként a betegek, szenvedők és szegények szolgálatába állt egy egészen új stílusban, sajátos érzékenységgel, modern módszerrel és azzal a jótékonysággal, amelyet az evangéliumból merített. Krisztus példáját követte, aki mindenhol jót tett, és meggyógyított mindenféle betegséget.

János kalandos élettapasztalatai után azt választotta, hogy egységben él az isteni szeretettel és megtesz mindent felebarátaiért. Ő a „modern kórház megalapítója”. Az ő életpéldáján felbuzdulva számos követője éli ma is Istenes Szent János lelkiségét.

1630-ban VIII. Orbán pápa boldognak nyilvánította, 1690-ben VIII. Sándor szentté avatta. 1886-ban XIII. Leó Istenes Szent Jánost a betegek és kórházak nemzetközi védőszentjévé nyilvánította, XI. Piusz 1930-ban pedig az ápolók és egyesületeik nemzetközi védőszentjeként említette.