VÉNÉGY: ELKEZDŐDÖTT AZ ELŐZETESEN VÁZOLT RENDKÍVÜL GAZDAG PROGRAM KONCERTIDŐPONTJAINAK KÖZHÍRRÉ TÉTELE

A Dunakanyar, de bízvást mondhatjuk, hogy kis hazánk egyik kiemelkedő jelentőségű nyári dzsemborija a Vácról indult, de – a balliberális városvezetés negatív hozzáállása miatt – néhány éve Nagymarosra költözött Vénégy Fesztivál és Színházi találkozó, melyet az idén június 20 – 23. között rendeznek a festői környezetben, s elkezdődött az előzetesen vázolt program koncertidőpontjainak meghirdetése.

Rögtön a nyitó napon, 20-án például koncertet ad a 30Y és az Aurevoir is, június 22-én mások mellett fellép az Irie Maffia, 23-án az AWS és az Aron Andras & The Black Circle Orchestra.

Az Aurevoir zömmel zsámbéki tagokból álló ethno-beat zenekar. 2015 márciusában hattagú együttesként kezdték pályafutásukat, a felállás többszöri változását követően jelenleg hét zenész alkotja a zenekart. A kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy magukat, illetve zenéjüket ne szorítsák szigorúan meghatározott műfaji keretek közé; az ethno-beat mint műfajmegnevezés arra utal, hogy leginkább a Kárpát-medence népzenéje és az angolszász beat-folk hatásai köszönnek vissza dalaikban, e műfajok hatottak leginkább alkotó tevékenységükre, legfőbb példaképeik a táncházmozgalom és a beatmozgalom jeles képviselői.

A 30Y 2000-ben alapított négy tagú pécsi alternatív rockegyüttes. Zenéjükre a Nirvana és a Red Hot Chili Peppers mellett egyértelműen nagy hatással volt a Rage Against the Machine, a Pearl Jam, a Muse, a Radiohead és a Blur, de kalandozó hangzásvilágukban felfedezhető a Queens of the Stone Age-től kezdve a The Doors-on át a Cardigans-ig szinte minden kísérletező hajlamú, ezredforduló környéki zenekar lenyomata. Ők maguk a 30Y sarokpontjának az 1990-es évek amerikai zenekarainak életérzését tartják.

Az Irie Maffia 2004-ben alakult magyar könnyűzenei együttes. Zenei stílusát főleg a reggae és a dancehall műfajok határozzák meg, ezt hiphop, funk és rock elemekkel ötvözik. Létezik egy soundsystem (Irie Maffia Soundsystem) felállása is, melyben a zenekarvezető Dermot (Élő Márton) és Jumo Daddy (Horváth Gáspár) által bakelitről játszott reggae/dancehall riddim-ekre Columbo (Kéri András) énekel ragga szövegeket.

Az AWS metálzenekar, amit 2006 nyarán alapított Brucker Bence, Kökényes Dániel, Siklósi Örs és Veress Áron, mikor egy középiskolába jártak. A zenekar neve eredetileg az Ants With Slippers (papucsos hangyák) rövidítése, de ezt valójában soha nem használták ebben a formában. Első albumuk két dal kivételével még angol nyelven született , majd magyar nyelvre váltottak, szövegeik önálló művekként is megállják a helyüket. Eddig három nagylemezt adtak ki, játszottak már valamennyi hazai klubban és fesztiválon (Sziget, EFOTT, Rockmaraton, RockPart, Pannónia, FEZEN, Fishing On Orfű), illetve külföldön Romániában, Szlovéniában, Ausztriában Németországban és az Egyesült Királyságban is. Zenei hatásaik között a Metallica, Korn, System of a Down, Linkin Park, Superbutt, Subscribe és az Isten Háta Mögött zenekarokat említik.

Áron Andrást – Artisjus- és kétszeres Fonogram-díjas előadót és dalszerzőt – nem kell bemutatni, a LAZARVS vagy a Trillion zenekarok mellett akusztikus, folkos, countrys, blues-os szólóprodukciójával is már több mint egy évtizede jelen van a színtéren. Utóbbihoz kapcsolódó nagyzenekari formációját, a Black Circle Orchestrát viszont nem régen, 2020 nyarán hívta életre Blahalouisiana-, The Qualitons-, The Pontiac-tagokból. A Black Circle Orchestra első 2022-es koncertjét a Magyar Zene Házában adja.