EGY TUCAT FEJLESZTÉSI TERVE VAN ERRE AZ ÉVRE PETŐ CSILLÁNAK

Elküldte a polgármesternek az erre az évre vonatkozó fejlesztési terveit Pető Csilla, Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő abban bízva, hogy ezúttal foglalkozik javaslataival a balliberális városvezetés.

„Furcsa »véletlen« lehet csupán, hogy az előző évek gyakorlatához képest idén a kormánypárti képviselők nem lettek megkeresve, hogy tegyék meg javaslataikat! Holott a soron következő képviselő-testületi ülésen (január 31-én) az idei év költségvetését tárgyaljuk. Az ülést követően, beszámolok majd a történtekről” – írta közösségi oldalán Pető Csilla, ahol az alábbi fejlesztési tervet is közzétette:

  1. A parkolási problémák eredményes és megnyugtató megoldása. A megnövekedett autóhasználatból adódó, jellemzően lakótelepi övezetekben található utcákban jelent ez aktuálisan problémát, és egyre nagyobb kihívást, nehézséget az ott lakóknak. Érintett utcák: Cserhát utca, Ipoly utca, Garam utca, Vág utca.
  2. Telekrendezés: a Cserhát utca mögötti, 4935/1. és 4932. Hrsz.-on szereplő – „vízmosásként közismert” – zöldövezet hasznosítása. Egy multifunkciós közösségi térnek a kialakítását szorgalmaznám, mely a szabadidő hasznos eltöltésére és pihenésre egyaránt alkalmas lenne. Ez a terület hosszú évek óta rendezetlen és méltatlanul elhanyagolt. A város fejlesztési koncepciójának kidolgozásakor mindig elkerüli a város vezetőinek figyelmét.
  3. Közvilágítás fejlesztése: Deákvár az utóbbi években egyik leglátványosabban fejlődő városrészünk. A biztonságos közlekedés, közbiztonság érdekében a közvilágítás kérdésének megoldása az alábbi utcákban elengedhetetlen: Fürt utca, Hordó utca, Altány utca, Hegymester utca, Szederfasor felső szakasza.
  4. Csapadékvíz elvezetésének fejlesztése: Deákváron hosszú évek óta fennálló probléma, főképpen a csapadékos évszakokban. Ezen fejlesztést javasolnám kivitelezni az Akó, a Hegymester, az Altány, a Hordó, a Szederfasor és a Fürt utcákban.
  5. Szilárd útburkolat kialakítása az Akó, a Fürt, a Hegymester, az Altány, a Hordó és a Szederfasor utcákban. Örvendetes, hogy sok fiatal család választja otthonának ezt a városrészt. Napi szinten tapasztalható probléma a felsorolt utcákban az útburkolat hiánya. A gyalogosan vagy babakocsival történő közlekedés komoly kihívás elé állítja a lakókat.
  6. Ingyenes wifi-használat és okospadok beszerzése a Március 15. térre, a Duna-parti sétányra, a Konstantin térre, a Deákvári főtérre, a KRESZ-parkba, a Szent István térre, a Rákóczi térre, a Szakképzési Centrumba, valamint az önkormányzat által felügyelt és karbantartott játszóterek mindegyikére.
  7. Járda kialakítása: balesetmentes közlekedés és a közbiztonság szempontjainak figyelembevételével a Törökhegy és a Jávorszky Ödön Kórház közötti szakaszon.
  8. Kerékpárutak bővítése és fejlesztése. Fontosnak tartom azt a felismerést, hogy a kerékpár ugyanúgy a forgalom egyenjogú résztvevője, mint bármely más, a közlekedésben résztvevő jármű. Az autóközpontú gondolkodást az emberközpontú gondolkodásnak kellene felváltania, ami a gyaloglást és a kerékpározást részesítené előnyben megfelelő kerékpárutak kialakításával.
  9. Ágaprítási szolgálatás bevezetése. Vác városában is tilos a kerti hulladékok és az avar elégetése. Szükségszerű a tavaszi munkálatok megkezdésekor a kiskertekben keletkezett hulladékoknak, gallyaknak a felhasználására és hasznosítására egy gazdaságos és működtethető megoldás kidolgozása. Megfigyelhető, hogy Váchoz közeli településeken már korábban bevezetésre került az ágaprítási szolgáltatás, melyet hatékonyan és gazdaságosan működtetnek. Ennek a gyakorlatnak a lehetőség szerinti adaptálására lenne szükség annak érdekében, hogy a kiskert tulajdonosoknak nehézséget jelentő problémára egy hathatós gyakorlati megoldással tudjunk szolgálni.
  10. Biomassza fűtőmű létesítése. Innovatív zöldprogram támogatása, gazdaságos, környezetbarát, megújuló energia alapú fűtés, biomassza fűtési mód fokozatos bevezetése.
  11. Kutyaürülék tárolására alkalmas tárolók kihelyezése. A felelősségteljes kutyatartás szorgalmazása és ezen feltételeknek a biztosítása érdekében javaslom Vác, Deákvár azon részein, ahol nincsen a kutyaürülék tárolására alkalmas edényzet kihelyezve ezek biztosítását.
  12. Kutyafuttatók létesítése. Megfigyelhető, hogy az elmúlt pár évben megnövekedett a kutyatartó gazdáknak a száma városunkban. Ezért szorgalmazom kulturált, biztonságos kutyafuttatók további létesítését.
  13. A levegő szennyezettségét mérő eszközök, berendezések telepítése és a levegő minőségének és tisztaságának megőrzése érdekében előremutató megoldások kidolgozása.
  14. Komposztáló ládák kihelyezése. A környezettudatosság, az energiafelhasználás, a hulladéktermelés és az ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében lakossági komposztálás lehetőségének minél szélesebb körben való népszerűsítése, a lakosság érzékenyítése, képzése; ezek támogatása. Főként társasházi lakókörnyezetben szorgalmazom komposztáló ládák igény szerinti kihelyezését.