VÍZKERESZTI PÜSPÖKI ÜZENET: LEGYEN IRÁNYTŰNK AZ IMÁDSÁGBÓL MERÍTETT, IHLETETT LELKIISMERETÜNK

A Vízkereszt ünnepén a Barátok templomában tartott püspöki szentmisén Marton Zsolt, az egyházmegye főpásztora az örök igazságkeresés motivációját állította szentbeszéde középpontjába.

A nemrég bemutatott Semmelweis című filmre is utalva Marton Zsolt homíliája bevezetéseként megfogalmazta a költői kérdést: mi hajtja az embert az igazság szenvedélyes keresésében?

„Valójában az örök igazság az, ami, aki vonzza az embert, hogy megtalálja. Klasszikus mondás Szent Ágostontól: »Nyugtalan a szívünk, amíg meg nem nyugszik benne«. És a napkeleti bölcsek mai evangéliumában ezt hallottuk: íme, napkeletről bölcsek jöttek Jeruzsálembe, az igazságot szenvedélyesen kereső, kíváncsian kutató tudósok, akik különös csillagászati jelenséget figyeltek meg, ugyanis a Jupiter, a királycsillag és az ókori hagyomány szerint a zsidó nép csillaga, a Szaturnusz, a szombat csillag valamiféle együttállást mutatott, és ők úgy gondolták, hogy ekkor kell megszületnie annak a világkirálynak, aki majd boldogságot, szabadságot hoz az egész mindenségnek, minden bajtól, nyomorúságtól megszabadítja az embert. Tehát nem csupán a választott nép várta a Messiást, hanem a pogány népekben is benne volt ez a világszabadító utáni vágyakozás. A három napkeleti bölcsnek a vágya, kutatása, útnak indulása ezt akarja érzékeltetni, ezt fejezi ki, ezt szimbolizálja” – fogalmazott Marton Zsolt.

Következő költői kérdése arra vonatkozott, hogy vajon mi hajtotta valójában a bölcseket, hogy elinduljanak a hazájukból egy távolabbi országba?
„Maga a nagybetűs igazság, Isten maga. Mert nem csak az ember keresi az Igazságot, hanem az Igazság még előbb keresi az embert. Ő szólított meg bennünket, ő maga mint egy műszert beépítette a személyiségünkbe, a szívünkbe azt a vevőkészüléket, amelynek állandóan az adóját keressük, és az örök Igazság, maga Isten az adó, adó-vevő kapcsolatban vagyunk. Isten minden embert hív a vele való bensőséges kapcsolatra, és Vízkereszt ünnepe ezt az isteni hívást emeli ki, sőt Istennek a belépését az emberi történelembe, önmaga kinyilvánítását az egész világ előtt. Amíg karácsonykor a meghitt környezetben való Isten-jelenésre figyelünk, addig a mai ünnep arra irányítja a figyelmet, hogy Jézus Krisztus az egész emberiség szabadítója, minden nemzetnek a Messiása.” – hangoztatta az egyházmegye főpásztora.

Marton Zsolt: ”A napkeleti bölcsek mai kifejezéssel élve nem voltak politikai korrektek, amikor a lelkiismeretükre hallgatva más úton tértek vissza országukba, hanem Krisztus-korrektek voltak, Istenhez voltak hűségesek és aszerint cselekedtek. Vízkereszt ünnepe bennünket is erre a szent bölcsességre akar nevelni.”

Marton Zsolt végül arra a kérdésre fordította a figyelmet, hogy mi irányította a bölcseket, s mi igazíthat útba minden embert az Igazság keresésében?
A bölcseknek persze volt térképük és volt iránytűjük, voltak csillagászati ismereteik, amelyek alapján következtettek, hogy hol is lehet a születés helye, ugyanakkor az ószövetségi jövendölésekre is hagyatkozhattak térkép gyanánt. Az iránytűjük pedig látszólag a csillag volt, de valójában a lelkiismeretük, az irányította őket és az mutatta meg, hogy milyen döntést hozzanak az igazság fölismerése után. Katolikus keresztény emberként nekünk is nagyon fontos, hogy legyen lelki térképünk és iránytűnk egyszerre. A mi lelki térképünk a Szentírás, Isten kinyilatkoztatott üzenete, amelyet az egyház magyaráz kétezer éves megérlelt, kiforrott, áthagyományozott tanítása alapján. Iránytűnk pedig az imádságból merített, ihletett lelkiismeretünk, ami Isten szava bennünk. Nem szabad hagyni, hogy a lelkiismeret tompa legyen, vagyis hogy ne vegye észre a bajt, a hibát, de nem lehet aggályosság sem, amely ott is bajt vél felfedezni, ahol nincsen, hanem ébernek kell lennie, pontosnak és érzékenynek. Nagyon lényeges, hogy a lelkiismeret növelése, formálása mindig Isten irányában maradjon, mindig az ő hívása felé menjünk, megtaláljuk őt és vele tartsunk” – elmélkedett Marton Zsolt.

Végül Isten áldását kérte az új esztendőben, a tudós háromkirályok bölcsességét, Istenre figyelő tiszta lelkiismeretet, hogy legyen a térképünk, legyen az iránytűnk.
– Kérjük, hogy Isten, akinek a megjelenését, megnyilvánulását, látogatását ünnepeljük ezen a napon, legyen velünk most, a karácsonyi idő csúcsán, s az egész új esztendőben is legyen jelen személyes életünkben, családjainkban, nemzetünkben és az egész emberiség életében – zárta szentbeszédét a megyéspüspök.