2024-BEN IS SZÁMÍTHATUNK A VÁC CIVITAS SZIMFONIKUS ZENEKAR SZÍNVONALAS MŰVÉSZI KÖZREMŰKÖDÉSÉRE KÜLÖNBÖZŐ VÁROSI ÜNNEPSÉGEKEN

Az önkormányzat 2023. évi utolsó képviselő-testületi ülésének egy üdvözlendő döntése, hogy a helyhatóság 2024-re vonatkozóan is együttműködési megállapodást köt a Vác Civitas Művészeti Egyesülettel (Vác Civitas Szimfonikus Zenekar).

Az utóbbi években, lassan egy évtizedben megszokhattuk, hogy a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar (vagy alkalmanként egy-egy kisebb létszámú formációjuk) színesíti különböző ünnepi események programját, s jó, hogy a képviselő-testületi döntés értelmében erre számíthatunk 2024-ben is, hiszen ők mindig hozzák az élményt adó művészi színvonalat.

Jubileum

A Vác Civitas Szimfonikus Zenekar 2014 decemberében lépett először a nyilvánosság elé.

Az alapítást Vác város akkori vezetése kezdeményezte, és felkérte Sándor Bence karnagyot egy szimfonikus zenekar megalapítására és vezetésére.

A zenekar célja a város és a régió kulturális életének fellendítése komolyzenei koncerteken keresztül, külföldi vendégszereplések szervezése, külföldi előadóművészekkel való együttműködés, a magyar komolyzene értékeinek széles körű megismertetése és terjesztése.
Az alapítás óta a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar a város és a régió kulturális életének meghatározó együttesévé vált, különösen említésre méltó megannyi hazai- és külföldi elismerésük, illetve a covid-pandémia időszakában megmutatkozó aktivitásuk, amikor is számos úgynevezett karantén koncerttel igyekeztek kedveskedni a közönségnek különböző köztereken, akár tömbházak parkolóiban.

Kiemelendő, hogy az együttes igen nagy hangsúlyt fektet az ifjúsági koncertekre, melyekkel az egész régió általános iskoláiba eljuttatják a kultúra általuk képviselt szeletét a szimfonikus zenekar által.

VO-komment
Az már más kérdés, hogy egy-egy városházi szervezésű eseményen milyen nívójú az ünnepinek szánt szónoklat, az utóbbi négy év polgármesteri szpícseinek tapasztalata alapján mindenesetre nem lehetnek vérmes reményeink, a választási évben meg bizonyára pláne bőven lesznek itt csúsztató, önfényező, hazug mondatok, jó lesz erősen figyelni, szűrni, sorok között is olvasni…