CHÁZÁR ANDRÁS EGYMI: FÓKUSZBAN A SPORTOS ESÉLYTEREMTÉS, FELZÁRKÓZTATÁS, TEHETSÉGGONDOZÁS

A város jelenlegi egyetlen hiteles, szemlézésre érdemes kifejezetten helyi sajtóorgánumának, a Váci Polgár havilapnak rendszeres rovata a Császármorzsa, amely értelemszerűen a rendkívül szerteágazó profilú Cházár András EGYMI aktuális híreiről számol be hónapról-hónapra, a decemberi számban az intézmény sportos esélyteremtő, felzárkóztató, tehetséggondozó törekvései kerültek reflektorfénybe.

„A »sport, mint tehetséggondozás« egy elcsépelt mondatnak tűnhet, de intézményünk gyakorlatához mindig is szorosan köthető alapelv volt. A diákok egészséges életre való nevelése mellett a sport más lehetőséget is kínál számunkra, ez pedig a sportsikerek által elérhető komplex személyiségfejlesztés lehetősége. Ebben a folyamatban napjainkra elérkeztünk egy olyan szintre, ami már nem csupán arról szól, hogy a sorstársak között készülhetnek és versenyezhetnek tanulóink. Természetesen a kitanult szakmák révén a többségi társadalomba történő beilleszkedés biztosított, de vannak olyan tanulók, akikben ennél sokkal több van és ez a plusz a sportban nyújtott teljesítményekben mutatkozik meg igazán.

Iskolánk minden évben részt vesz különböző megmérettetéseken, úgy, mint a siketek és nagyothallók sportversenyei, a szakiskolák közötti sportversenyek és paraatlétikai versenyek, melyeken rendszeresen kimagasló eredményeket érünk el. De a kollégákkal egyeztetve úgy gondoltuk, hogy tanulóink mutassák meg tudásukat az ép emberek előtt, illetve között is. Ezért az elmúlt években szoros kapcsolatot alakítottunk ki több váci egyesülettel, akik segítségével új lehetőségekhez juthattunk és néhány sportágban kimagaslóan eredményesek lettünk. Sőt az új helyzetnek köszönhetően már távolabbra is tekinthetünk.

Minden tanévben megrendezzük a Cházár András úszóversenyt, mely az idei tanévben a XXXV. lesz. Úszásban diákjaink az élmezőnyben szoktak végezni. Az eredményes szereplésnek köszönhetően a Váci Ifjúsági SE úszó-szakosztálya évek óta több tanulónak ad lehetőséget a rendszeres edzéseken történő részvételhez. Ennek köszönhetően jutott el például Kerekes Máté a Hallássérült Diákolimpia bajnoki címéig és szerzett a Hallássérültek Világbajnokságán V. helyezést.

De az elmúlt évben további két váci egyesülettel sikerült a meglévő jó kapcsolatot még tovább fejleszteni, erősíteni.

A Váci Reménység Egyesülettel kötött megállapodásnak köszönhetően testnevelés órák keretében használhatjuk az atlétikai létesítményüket és az általuk szervezett versenyek rendszeres résztvevőivé váltunk. Ilyen alkalom például a Kegyeleti Emlékfutás, ahol az ép tanulókkal együtt futunk. De ennek a lehetőségnek köszönhetően az előző tanévben soha nem látott sikereket értünk el a Szakiskolák Országos Atlétikai Versenyén is. Ez kedvet adott diákjainknak, hogy arra az útra lépjenek, amelyre volt tanulónk, Szőllősi István is lépett, aki a VRE sportolójaként ötödik helyezést ért el a 2021-es tokiói Paralimpián.

Illetve az elmúlt évben együttműködési megállapodást kötöttünk a Vác Városi Evezős Clubbal, akik szerettek volna nyitni a parasport irányába, iskolánk pedig örömmel fogadta a lehetőséget. Így tanulóink evezős ergométeres edzéseken vesznek részt az iskolában, a klub pedig a tehetséges sportolóinkat versenyezteti paraergométeres versenyeken. Van már olyan szakiskolásunk Bostyán Roland személyében, aki igazolt versenyzője lett az egyesületnek és ergométeres országos bajnoki címet szerzett 2023-ban. Majd megtanulva az evezést, vízen országos bajnoki II. helyezést ért el, ez az eredmény azért is különösen fontos számunkra, mert Roland segítője egy ép tanuló volt. Nagyon megható látni, hogy érintett és ép sportoló milyen jól együtt tud dolgozni a közös siker érdekében.

Látva azt, hogy a tehetségesek meddig juthatnak el a sportnak köszönhetően, támogatott célja az iskola szakembereinek, hogy az intézmény keretein belüli aktív mozgás és az egyesületekben történő tehetségkiválasztás, tehetséggondozás és szakszerű felkészítés gyakorlata napi jó gyakorlattá váljon. A városi sportéletbe bekapcsolódva diákjaink önismerete, reális önbecsülése és önértékelése pozitívan alakul. Sőt megtapasztalhatják a sikerért való küzdés és a győzelem érzését, ami magabiztosabbá és ezáltal boldogabbá teszi őket.
Hálás köszönet ezért minden testnevelőnek, minden befogadó egyesületnek és edzőnek!”

Mácsik Miklós testnevelő, evezős vezetőszakedző