ÁLLATVÉDŐK: NE AJÁNDÉKOZZUNK ÁLLATOT KARÁCSONYRA!

Ajándékozás előtt fontos alaposan végiggondolni, valóban fel van-e készülve a család egy kisállat érkezésére, ami hatalmas felelősséggel jár – tanácsolják a szakemberek.

Sokan ajándékoznak karácsonyra kutyát, macskát, tengerimalacot vagy éppen vadászgörényt.

Az ünnepek elmúltával azonban csaknem minden ötödik ilyen kisállat újra az állatkereskedésben, rosszabb esetben az utcán vagy élhetetlen körülmények között találja magát.

A Tengerimalac-védő Egyesület összegyűjtötte, mely kérdések őszinte megválaszolásával találhatja meg az ideális házi kedvencet, amely akár hosszú évekre a család részévé válhat.

  1. Mennyi időt tudunk szánni rá a mindennapokban? Köztudott, hogy egy kutyát naponta többször sétáltatni kell, a játékra szánt időnk pedig soha nem elég neki, ám egy tengerimalac vagy egy nyuszi is igényel napi fél-egy órás társaságot.
  2. Ki fog gondoskodni az állatról? Sokan a kisgyerekeket szeretnék meglepni egy kedves háziállattal, azonban tévesen várjuk el, hogy a gondozásában valóban kulcsszerepet vállaljanak.
  3. Van-e elég hely a lakásban? Egyes állatokat nagy mozgásigényük miatt kifejezetten nem javasolt kisebb lakásban tartani, mások azonban tökéletesen érzik magukat egy kert nélküli lakásban is.
  4. Anyagilag megengedhetjük-e? Még egy kisebb méretű háziállat is nagy anyagi elköteleződéssel jár. Az alapvető felszerelések beszerzését követően számoljunk a napi étkezésekkel, valamint a rendszeres orvosi ellátás költségeivel is (oltások, kezelés, karomvágás stb.).
  5. A társaságot, vagy inkább az egyedüllétet kedveli? Sok kisállat kifejezetten társas lény, a hosszú, egészséges élethez szüksége van fajtársa társaságára, ami viszont csaknem dupla időbefektetéssel, anyagi ráfordítással és helyigénnyel jár.