LAPSZEMLE: ÜNNEPVÁRÓ FELTÖLTŐDÉSHEZ IS BŐVEN KÍNÁL OLVASNIVALÓT A VÁCI POLGÁR DECEMBERI SZÁMA

Újra számos figyelemre méltó ismeretterjesztő, elgondolkodtató, hiánypótlóan tudósító írást közöl a város egyetlen számottevő, szemlézésre érdemes lapjának megmaradt kifejezetten helyi újság, a Váci Polgár havilap legújabb, decemberi száma.

Az adventi időszak közepére időzített megjelenésből következően több cikk is szóvá teszi az ünnepvárás hiúságokkal és hiábavalóságokkal teli visszásságait, az úrjövetre készülődés valódi lelkiségének szándékolt zárójelezését.

Kucsák Gábor felelős szerkesztő vezércikkében többek között így fogalmaz:
…„Csend, és ez a csend különleges, ilyen csak karácsony szent estéje előtt van. A szobában karácsonyfa, alatta betlehem, a készülő vacsora és a mézes sütemények illata tölti be a lakást. Béke és nyugalom.
Itt jut eszembe: béke, dehogy van béke. Háború van. Talán majd egy napra szünetel az öldöklés. Mekkora képmutatás.”…
„De ne feledkezzünk meg a karácsony lényegéről! Környezetünk, hitét vesztett világunk mindent elkövet hosszú évtizedek óta, hogy egyházi keresztény ünnepeink előtt minden fontosabb legyen, mint a lényegről, az ünnep lényegéről beszélni.
Karácsonykor születésnapot ünneplünk. Emberré lett a második isteni személy, a megváltónk, Jézus Krisztus. »Üdvözlégy drága vendég!«”

Az ünnepvárás hajcihőjének egy ízléstelen-giccses példája a Csányi körúton

Szórád Ágnes főmunkatárs kolumnás publicisztikájában többek között a következő gondolatok olvashatók: „Más ez a mostani karácsony! Messzebbre jutottunk a betlehemi istálló békességétől! A keresztény világ karácsonyából sokan szeretnék kitépni Jézust. A hit, a szeretet életet megtartó krisztusi ígéretét. Jézustalanítani a karácsonyt.”

„Aki ma magyar földön él, mindenféle hovatartozástól függetlenül a legféltettebb ajándékot kapja. A rendet, a stabilitást, a biztonságot. Legyenek áldottak mindazok, akik a politikai csatatéren vagy a frontvonalban értünk és hazánkért így küzdenek. »És lőn azokban a napokban« és jöjjön el napjainkban is »dicsőség Istennek és e földön békesség és az emberekhez jó akarat!«”

Juhász Péter főmunkatárs „Ember vigyázz! Figyeld meg jól világod!” című állandó rovatában ezúttal egyrészt a város első számú vezetője augusztus 20-a nemzeti ünnepéhez tökéletesen méltatlan beszédének csúsztatásait, tárgyi tévedéseit, fals üzeneteit szedi ízekre, másrészt a jelenlegi város(félre)vezetésnek a migráció kérdésével kapcsolatos képmutató, a politikai széljárásnak végletesen kitett ingatag álláspontjával kapcsolatban fogalmaz meg költői, ám teljesen jogos kérdéseket.

„Akkor most mi a vezetés álláspontja?

  • »Jóemberkedjünk«, a migráció nem lesz »óriási hatással a váci társadalomra, a váciak mindennapjaira«, mert a kormány megvédi az országot, mindegy mit mondunk.
  • Mi őszintén támogatjuk az idegeneket, ha illegálisan jönnek, de a legálisan érkezőket nem, mert az »óriási hatással van a váci társadalomra, a váciak mindennapjaira«.
  • Nem vagyunk rasszisták, de nekünk színes ember nem kell, mert az »óriási hatással van a váci társadalomra, a váciak mindennapjaira«.
  • Nem kell semmi – legyen az sportcsarnok, híd, kórház, színháztámogatás, vendégmunkás –, mert csak a gond van vele és »óriási hatással van a váci társadalomra, a váciak
    mindennapjaira«.

Ha már szó esett a „krisztusiról”, érdemes lenne ízlelgetni: Legyen a ti beszédetek igen, igen, nem, nem; ami ezeknél több, a gonosztól van. (Mt 5,37)”