TÚRÁZÓK TÉVEDTEK EL A BÖRZSÖNYBEN

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálatot szombaton késő délután riasztotta a Pest Vármegyei Rendőrség ügyelete, hogy két túrázó eltévedt a Börzsönyben. A hegyimentő szolgálat ügyeletesének sikerült még felvennie a kapcsolatot a túrázókkal, akik elmondták, hogy a Nagy-Hideg-hegy felől indultak el Kisinóc irányába, de rájuk sötétedett, nincsen fejlámpájuk és nem tudják merre kell menni. A telefonjukon nem volt offline térkép és nem is volt megfelelően feltöltve – számolt be a részletekről a borzsonymentok.hu.

Mint írják, mivel az első hívás a 112 segélykérő számon érkezett, sikerült azonosítani a segélykérés pillanatában sugárzott GPS koordinátát és kiderült, hogy a túrázók a Sárga + útvonalon tartózkodnak a Mária út közelében. A hegyimentő szolgálat ügyeletese kérte a túrázókat, hogy maradjanak ott, ahol vannak. A Nagy-Hideg-hegyen állomásozó hegyimentő egységből ketten gyalog indultak a túrázók nyomába. A segélykérőkkel közben teljesen megszakadt a kapcsolat, mivel lemerült a telefonjuk.

A nehéz terep miatt a hegyimentő egységek lassan értek a helyszínre és a megadott koordinátákon nem találták meg a segélykérőket. A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat ügyeletese ekkor már segítséget kért a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltóságtól is, hogy kiterjesszék a keresést nagyobb területre, de közben Kisinóc-Érsék tisztás közötti műúton a hegyimentő szolgálat terepjárós egysége találkozott egy terepfutóval, aki hasznos információkat adott. Az elbeszélése alapján találkozott az eltévedt párral, adott nekik egy fejlámpát és útba igazította őket. Az időpontok alapján az eltévedt túrázók alig 15 perccel a hegyimentők érkezése előtt elindultak Kisinóc irányába így elkerülve a gyalogos egységet. A térségben annyira rossz a térerő ellátottság, hogy a hegyimentő egységek is csak műholdas kapcsolaton tudtak kommunikálni.

A segítséget kérő hozzátartozója közben elindult gyalog Kisinócról a Sárga+ útvonalon és rövidesen találkoztak az eltévedtekkel, ahogy a helyszínre érkező hegyimentő és rendőri egységekkel is.

A túrázók jó állapotban voltak, orvosi segítségre nem volt szükség, és Kisinóctól már saját gépjárművükkel hozzátartozóik kíséretében tudtak távozni.