A MAGYAR HÁZTARTÁSOK CSAKNEM HÁROMNEGYEDÉBEN TARTANAK HÁZIÁLLATOT

A magyar háztartások csaknem háromnegyedében tartanak háziállatot az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet segítségével végzett szeptemberi felmérése szerint. A leggyakoribb házikedvenc a kutya.

A kutya négy állattartó háztartás közül háromban található meg. A másik kiemelkedő gyakoriságú állat a macska, amelyet minden második állattartó háztartásban tartanak. Az intézmény közleményében hangsúlyozza: kutya, macska, vagy mindkettő megtalálható a magyar háztartások 71 százalékában. Hozzáteszik, hogy a magyar lakosság fontosnak tartja az állatvédelmet, egytől tízig tartó skálán az állatvédelem 7,38 pontot kapott.

Az eredmények feldolgozása még tart, de az már most látható, hogy a magyar emberek csaknem háromnegyede lakik olyan háztartásban, amelyben él valamilyen állat, így az állattartás jelentős társadalomformáló tényezőnek tekinthető, ezzel párhuzamosan pedig az állatorvosok társadalomban betöltött szerepe is tovább erősödik.

A felmérést ezer ember körében végezték el.