MEGROGYOTT A VÁROSHÁZA – MATKOVICH A PÁRTPOLITIKAI OLDALAKON ÁTÍVELŐ PETÍCIÓ EGY MONDATÁRA SEM TUDOTT REAGÁLNI

Egy mondatára sem tudott reagálni Vác balliberális polgármestere annak a petíciónak, amit váci jobboldali, baloldali és független közéleti vezetők írtak alá. Ők együtt azt állítják, hogy a mostani baloldali városvezetésnél nem volt soha rosszabb kezekben Vác a rendszerváltás óta.

Az aláírók elmondása szerint sosem gondolták volna, hogy valaha közös közéleti nyilatkozatot fognak aláírni. „Gyökeresen másként gondolkodunk ugyanis a közélet kérdéseiről jobboldaliként, baloldaliként, vagy civilként. Most mégis közösen kell, hogy hallassuk a hangunkat, mert Vácot az elmúlt három évtized legrosszabb vezetése irányítja 2019 óta” – áll a dokumentumban.

A közös nyilatkozatot aláírta Rétvári Bence Vác KDNP-s országgyűlési képviselője és Bartos Ferenc Vác rendszerváltó polgármestere; Bóth János Vác korábbi MSZP-s polgármestere és országgyűlési képviselője; Papp Éva a DK korábbi választókerületi elnöke, a Közösen a Városért Egyesület elnöke; Néveri István ügyvéd, korábbi független polgármester-jelölt; Vásárhelyi Tamás korábbi civil polgármester-jelölt, a Közösen a Városért Egyesület tagja; Csereklye Károly a Vác Városért Választási Egyesület önkormányzati képviselője; Szádoczki Imre a váci Fidesz elnöke; Szabó Csaba a váci Fidelitas elnöke; Imre Zsolt korábbi Fideszes országgyűlési képviselő, a Váci Polgári Fórum vezetője; Lukács Balázs a Polgári Vállalkozók a Dunakanyarért Egyesület elnöke; Turai János a Duna-Ipoly-Galga Holokauszt Oktatási Központ vezetője; Kucsák Gábor könyvkötőmester; Papp László a Modern Művészeti Gyűjtemény vezetője.

A nyilatkozatot aláírók szerint „a környező települések soha nem látott fejlődésen mentek keresztül az utóbbi években. Vác eközben milliárdos kormányzati forrásokról mondott le, mintha a városvezetők célja nem a településük fejlesztése, hanem a politikai feszültségkeltés lenne. A Matkovich rezsim hozzáértés hiányában nem a városfejlesztésre fordítja a legnagyobb energiáit, hanem a politikai acsarkodásra és városházi fenyegetőzésekre. Városunk megítélése eközben évek óta zuhan.”

Egyértelműen és élesen fogalmaznak az aláírók: „Matkovich Ilona rezsimje botrányt botrányra halmoz. A fékezhetetlen privatizáció, a városi vagyon felélése, az adóemelések, az agresszív stílus és a korrupció nem szolgálja a város érdekeit. A város vagyona csökken, miközben a városvezető családjának vagyona ugrásszerűen nő. Folyamatosan csökken a váciak bizalma a városvezetők iránt” – írták.

Az önkormányzat havilapja októberi számában azt írja, hogy a petícióval kapcsolatban megkeresték Matkovich Ilonát, aki a leírtak szerint „nem kívánt reagálni a dokumentumra”, mert ő „továbbra is a városi ügyekkel és a fejlesztésekkel foglalkozik”.

Ha ez valóban így van, akkor a váciak reménykedhetnek abban, hogy Matkovich Ilona végre érdemben tesz valamit a közbiztonság javításáért, vagy sürgeti a Bauer Mihály utcai bölcsőde kivitelezését, hogy ne kelljen 570 millió forintot visszafizetni a váciak pénzéből az állam felé.