LAPSZEMLE: INTERJÚ TOLDI TAMÁS SZÖVEGÍRÓ-ÉNEKESSEL A DUNAKANYAR RÉGIÓBAN

Mint már megírtuk, elkészült Toldi Tamás szövegíró-énekes régóta várt szólóalbuma, ami egy újabb jelentős mérföldkő a váci alkotó pályafutásában. Azzal együtt, hogy – miként korábban ő maga fogalmazott – csúcs éve, évük az idei gyakori szerzőtársával, Pálinkás Gergely dalszerző-gitárossal együtt. Elég csak a Ferenc pápa látogatásának tiszteletére készített szerzeményük, a Magyar fohász 2023 óriási sikerére gondolni, vagy Charlie aranylemezére, amiben szintén mindketten részesek.

A szerzői szólóalbum elkészülte kapcsán a Dunakanyar Régió című lap terjedelmes interjút készített Toldi Tamással, aki elöljáróban elmondta: az összeállítás kezdetben digitális formában jut el a nagyközönséghez, a hozzá készült klippel együtt, de ő mindenképpen szeretné cd-n is kihozni, mint fogalmazott, szereti a kézzel fogható dolgokat és azt gondolja, hogy a lemez formátumra is volna igény.


– Az albumon tíz vadonatúj dal kapott helyet. Mindegyiknek a szövegét természetesen én írtam, de a dallamok megformálásában is aktívan részt vettem, illetve van egy szám, aminek a zenéjét Retzler Péter jegyzi. A dalokból először készült egy vázlat, amiben Beszkid József barátom segített, aztán a végleges hangszerelés a Northsound stúdióban készült, Szűcs Norbert barátom irányításával, aki amellett, hogy kiváló gitáros, zenei producerként is régóta jelen van a zenész szakmában. Nagyon hálás vagyok mindkettejüknek, amiért türelemmel, alázattal és szeretettel segítették az album létrejöttét. Nem volt szükség a felvételeknél session zenészekre, mert ők ketten plusz én mindent meg tudtunk oldani – nyilatkozta a Dunakanyar Régiónak Toldi Tamás. – Erre az albumra sok-sok évet vártam, ezért nagyon sokat jelent nekem. Gyűjtöttem a szöveg és dallam ötleteket szorgalmasan, aztán egy sikeres NKA pályázat lehetővé tette, hogy profi körülmények között rögzítsük a dalokat. Aztán amikor kész lett az anyag, akkor kicsit elbizonytalanodtam és feltettem magamnak a kérdést, hogy akarom ezt én igazán? Szövegíróként és háttérénekesként sokkal stresszmentesebb az élet, mint a frontvonalban, ezért bizonytalanodtam el, de sokan biztattak, főleg Szűcs Norbi, hogy ennek az anyagnak van létjogosultsága és úgy hiteles, ha ezek a dalok az én hangomon szólalnak meg. Most már nincs bennem semmiféle kétely és közben rájöttem arra is, hogy ezzel az albummal magamnak is tartozom. Az összeállítás megjelenése egy fontos mérföldkő a pályafutásomban, de ezen kívül várnak még fontos feladatok, amikről majd aktuálisan be fogok számolni, ígérem.


A lap megkérte Toldi Tamást, hogy lehetőleg a teljesség igényével sorolja fel azokat az előadókat, akiknek dalt, dalokat írt azóta, hogy 2004-től a szövegírással is kibővült a zenei tevékenysége, íme az illusztris névsor: Varga Miklós, Hevesi Tamás, Horváth Charlie, Keresztes Ildikó, Szűcs Judit, Pataky Attila, Kökény Attila, Radics Gigi, Takács Nikolas, Szolnoki Péter, Gájer Bálint, Bebe, Micheller Myrtill, Rudán Joe, Vastag Csaba, Éliás Gyula, Majsai Gábor, Tamás Gábor, Ress Hajnalka, Mészáros Árpád Zsolt (MÁZS), Nagy Szilárd, Ragány Misa. Ugyanakkor három város imázsdalának szövegét is ő jegyzi, ezek a települések Vác, Esztergom és Dunakeszi.

Az előadó így válaszolt arra a kérésre, hogy állítson fel egy hármas toplistát az ő nevéhez (is) fűződő szerzemények közül:
– Nehéz dolog ennyi dal közül kiválasztani hármat, hiszen mindegyik szövegben ott van a lelkem. Az biztos, hogy legjobban a Csemetekert című dallal tudok azonosulni, amit Retzler Peti barátommal írtunk Varga Miklósnak. Ebben a szerzeményben az én életem és karmám is vastagon benne van, valószínűleg ezért érzem olyan közel magamhoz. Második kedvencként az Álarc nélkül című, Pálinkás Gergővel közösen írt dalt említeném. Talán ez a legérettebb dalszövegem és a dallama is csodás. Harmadikként, a Ferenc pápa tiszteletére készült Magyar fohász 2023-at mondanám. Szerintem ez egy lélekemelő szerzemény, ami olyan formában valósulhatott meg, amilyenről még álmodni sem mertünk. Mindenképpen szeretném megemlíteni bónuszként az Utcazenész című dalt is, amit Varga Anti barátommal írtunk, ennek a dalnak már számtalan feldolgozása lett, de a legsikeresebb az, amit Kökény Attila énekel.

– Pályafutása újabb mérföldkövéhez érve végezetül fogalmazza meg, mit gondol a zenész, dalszerző hivatásáról!?

– Én azt gondolom, hogy minden ember egy bizonyos küldetéssel, feladattal jön erre a világra. Az én küldetésem már egészen kicsi koromban megnyilvánult és olyan elsöprő erővel munkálkodott bennem, hogy esélyem se volt arra, hogy esetleg egy másik utat válasszak, tehát azt kell, hogy mondjam, a művészi pálya választott engem és nem fordítva. Ez az életforma sokszor nem könnyű, hiszen sokat utazunk és éjszakázunk, de mindegyik szakmának és hivatásnak vannak árnyoldalai, amiket el kell fogadni. Én mindig bízom az isteni gondviselésben, de ennek ellenére sajnos még ennyi év és ennyi fellépés után is stresszes vagyok, ezért próbálok lelazulni, folyamatosan dolgozom magamon.

Szeptember 22-én Pálinkás Gergely és Toldi Tamás szerzői estre várja a közönséget a Madách Imre Művelődési Központba. A program a szerzőpáros Dalok-Sztárok-Történetek című albumából táplálkozik, ami egy merőben más zenei irányt képvisel, mint a szövegíró-énekes szólóalbuma. A duó közös összeállításában sokféle stílus megtalálható, ezzel szemben a szólóalbum egy rock-lemez, azon belül is a dallamos rockzene kategóriájába sorolandó.

Dunakanyar Régió/ R. Z.