EGYRE TÖBB A GERINCBETEG MAGYARORSZÁGON, DE TÖBBSÉGÜK FÉL ORVOSHOZ MENNI

Egy friss hazai kutatásba 1002 embert vontak be, akik mozgásproblémáikról beszéltek. A válaszadók több mint fele ülőmunkát végez, 56 százalékuk régóta fennálló mozgásszervi problémával küzd.

A kutatás eredményei arra is rávilágítanak, hogy a koronavírus járvány is sokat rontott az emberek általános egészségi állapotán. A felmérésben résztvevők 30 százaléka azóta kis mértékben meghízott és több mint felük mozgásszervi panaszokkal küzd.

Szentiványi Rita gyógytornász-manuálterapeuta szerint a megoldás a tartáskorrekcióban és a test-tudat fejlesztésében rejlik. Ezek olyan apró, ám jelentős lépések, amelyeket akár otthon is bárki elvégezhet.

„Talán a felmérés legnagyobb tanulsága, hogy a legtöbben azok sem kezeltetik magukat, akik tudják, hogy van valamilyen fennálló mozgásszervi problémájuk. Ugyan magas százalékban ülőmunkát végzők töltötték ki és rájuk jellemzőbbek az életvitelből adódó problémák, de a kutatásból az is kiderült, hogy a fizikai munkát végzők betegségei sokkal súlyosabbak is lehetnek” – mondta Szentiványi Rita.

A szakember szerint szomorú, hogy a legtöbben mozgásszervi panasszal küzdenek, mégsem kezeltetik. Ennek az egyik oka lehet, hogy ugyan a panasz valós, de egyelőre nincs mögötte konkretizált kórkép és kézzelfogható diagnózis. Ez azonban semmiképpen nem ajánlott, hiszen, ha megvárjuk a nagyobb bajt, sokkal radikálisabb megoldást követel majd meg a helyzet.

A felmérés szerint 1002 főből 572 fő jelölt meg porckorongsérvet, porckopást vagy gerincferdülést, és majdnem 100 százalékuk számára ez jelentősen befolyásolja az életminőséget is. Fontos lenne a hasonló problémákkal szakemberhez fordulni, akitől el lehet sajátítani a megfelelő tartást és módszereket. Emellett a sok munka mellé minden nap egy kis mozgást is be kellene iktatni a napjaikba elsősorban azoknak, akik ülőmunkát végeznek.

Ezzel a programmal megelőzhető vagy enyhíthető a derékfájás:

  • Testsúly fokozatos csökkentése. Cél: heti 0,5 kg.
    Fontos: koplalni nem szabad, az izomtömegből ne veszíts!
  • Fehérjében, B vitaminban és Magnéziumban gazdag diéta.
  • Ülőmunka esetén 1-2 óránkét 10 perc nyújtás, séta vagy mozgás.
  • Séta. Cél: napi 8000 lépés
  • Rendszeres tornagyakorlatok. Cél: 30 perc, hetente háromszor.

 

forrás: hirado.hu