BOTRÁNYBA FULLADT MATKOVICH ILONA ÜNNEPINEK ÁLCÁZOTT KAMPÁNYBESZÉDE

Ünnepi szónoklat helyett kampánybeszédet mondott Vác balliberális polgármestere augusztus 20-án, a város központi ünnepségén. Matkovich Ilona leszerepelt a helyi jobboldal szerint.

Matkovich Ilona sajátosan értelmezi Szent István intelmeit. Vác baloldali polgármestere szerint államalapító királyunk “a keleti hadurak helyett a nyugattal kötött életre szóló szövetséget, amit nekünk kell tovább vinnünk és megerősítenünk.” Csakhogy Szent István idejében a nyugatot a Német-római Császárság és a Pápai Állam jelentette, amiknek nem csak időben, de elvi szinten sincs a legkevésbé sem közük a mai nyugathoz és a Matkovich Ilona által oly sokszor emlegetett Európai Unióhoz. Szent István intelmeinek mai szemmel sincsen semmi közük a migrációt és az LMBTQ-propagandát támogató jelenlegi nyugathoz.

Matkovich szerint Magyarország államalapításának ünnepén beszélni kell a jelenkor kihívásairól. Példaként említette a baloldal országosan is örök témáit, így az egészségügy és az oktatás működését. Természetesen társaihoz – a többi közt Gyurcsány Ferenchez – hasonlóan megoldás az ő száját sem hagyta el, említés szintjén sem. Inkább ráerősített még arra, hogy ellenzi az új Duna-híd megépítését, ami nem csak a városlakók, hanem az egész Dunakanyar javát szolgálná.

Matkovich Ilona politikai hangulatkeltését a váci közélet jobboldali szereplői sem hagyták szó nélkül.

Pető Csilla fideszes önkormányzati képviselő szerint egyenesen bicskanyitogató beszédet mondott Matkovich, amivel tiszteletlen volt Szent István emlékéhez és a kereszténységhez egyaránt.“

Túlfűtött kormány-és államellenes beszéd volt” – tette hozzá Pető Csilla hangsúlyozva, hogy “az ünnepelni egybegyűlt váciak iránti tiszteletből nem jöttem el a helyszínről. Azonban biztos vagyok benne, hogy minden jóérzésű váci polgárt sikerült meggyőződésében megbántania azokkal a gondolatokkal, amiket ő prioritásként a kereszténység ünnepén fontosnak vélt megosztani a tisztelt jelenlévőkkel.”

Imre Zsolt, a Váci Polgári Fórum vezetője szerint is inkább kampánybeszédnek minősíthető Matkovich Ilona szónoklata, semmint ünnepi felszólalásnak.

Imre Zsolt kiemelte: ezt bizonyítja az is, hogy idén Vác polgármestere mondott beszédet, nem úgy mint korábban. Eddig ugyanis bevett szokás volt a városban, hogy augusztus 20-án a tudományos élet valamely helyi vagy országos szaktekintélye, egyházi elöljáró, valamely diplomáciai képviselet vezetője, vagy egy civil területen kiemelkedő eredményt elért személy méltatta az államalapítás ünnepét. “A polgármester szerepe ezeken az ünnepségeken ezidáig protokolláris jellegű volt, a megjelentek üdvözlésére, kitüntetések, díjak átadására irányult. Nyilvánvalóan mindez annak okán, hogy az esetleg önmagát korlátozni képtelen politikai közszereplő, városvezető szubjektív elfogultságával ne homályosíthassa el az ünnepi alkalom fényét és emelkedettségét!” – fűzte hozzá Imre Zsolt.

“Ott álltunk és nem hittünk a fülünknek, hogy egy város vezetője, egy polgármester ilyen szinten viszi bele az aktuálpolitikát Szent István ünnepébe, Magyarország születésnapjába” – ezt már Szádoczki Imre, a váci Fidesz elnöke nyilatkozta a VácOnline-nak.

Mint mondta: Matkovich Ilona inflációról, egészségügyről és oktatásról beszélt, amik ugyan fontos közügyek, de nem ide valók voltak.

“Nem hittünk a fülünknek, hogy ez előfordulhatott egy püspöki városban. Az se hangzott el, hogy Isten éltessen, Magyarország! Én szégyellem magam Matkovich Ilona helyett!” – zárta mondandóját Szádoczki Imre.

Pető Csilla, Imre Zsolt és Szádoczki Imre véleményét a váciak is osztják, akik közül többen a közösségi médiában írták le, hogy mit gondolnak Matkovich Ilonáról és botrányos beszédéről:

“Több sebből vérzett a beszéd.”

“Véleményem szerint rendkívül jót tenne Vácnak, ha egy év múlva augusztus 20-án leköszönő polgármesterként emlegethetnénk Matkovichot.”

“Én meg azt hittem, hogy már rég lemondott.”

A korábbiaktól eltérően Matkovich Ilona mellett egyetlen baloldali képviselőtársát, Kiss Zsoltot lehetett látni az ünnepség ideje alatt. A többiek a közönség soraiban tartózkodtak.  Így felvetődik a kérdés, hogy vajon már a balliberális képviselők sem tudnak azonosulni Matkovich Ilonával?