AZ IDÉN IS ELŐESTI ORGONAKONCERT ADTA MEG A NEMZETI ÜNNEP HELYI MEGEMLÉKEZÉSÉNEK ALAPHANGJÁT

Ahogy az már hosszú évek óta hagyomány, az idén is Dr. Bednarik Anasztázia orgonaművész előesti koncertje adta meg az államalapítás nemzeti ünnepe városi megemlékezésének alaphangját, aztán az augusztus 20-ai ünnepi eseményen közreműködött a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar, Horváth István operaénekes és a Váczi Néptáncegyüttes kis csoportja, a kenyérszentelést Molnár Zsolt plébános végezte, illetve átvehették elismeréseiket a város kiemelt kitüntetéseinek idei díjazottjai.

Ami a szombat esti orgonakoncertet illeti, különösen nagy sikere volt a műsor hazafias, illetve úgymond lokálpatrióta blokkjának, hiszen felcsendült Liszt Ferenc: A magyarok istene című szerzeménye, Bartók Béla: Este a székelyeknél című műve Lehotka Gábornak köszönhető orgona átirata, illetve (Kisfaludy) Pikéthy Tibor: Improvizáció a Himnusz fölött című kompozíciója is.

A Vác Város Díszpolgára kitüntetést dr. Alt Gyula, a Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat vezetője vehette át. Egyéni „Pro Urbe” díjban részesült Szűcsné Zomborka Márta muzeológus és Németh András, a Váci NKSE szakmai igazgatója, korábbi szövetségi kapitány és vezetőedző. Közösségi „Pro Urbe” kitüntetés: Tini Dance Team, Váci Vízmű SE. A „Vác Város Egészségügyéért” elismerést idén dr. Bánhidi Péter háziorvos és dr. Bea Gyula Imre fogorvos vehette át.

Az ünnepség zárásaként az önkormányzati vezetőkön kívül több társadalmi szervezet, civil közösség, intézmény képviselői, a rend- és katasztrófavédelmi szervezetek helyi elöljárói is koszorúkat helyeztek el a Szent István szobor talapzatánál.