MOLNÁR J. PÉTER: KÉPESLAPKAMPÁNY – CUKISÁG HADJÁRATBA KEZDETT MATKOVICH ILONA

Bemelegít Vác város polgármestere. Nem várva meg az őszt, a nyár végi uborkaszezonban úgy döntött(ek), hogy elkezdi(k) a ráfordulást a jövő évi választásokra. Matkovich Ilona hirtelenjében turista lett saját városában, és kikerekedett szemekkel csodálkozik rá a naplementére, a nyárra, a vadkacsákra, a nádasra, meg a kék kishajóra a Ligeti-tavon. Tulajdonképpen említésre sem méltó lenne ez az ügy, de olyan döbbenetesen kilóg a lóláb, hogy semmiképp sem lehet elmenni mellette szó nélkül.

Mi rossz van abban, ha egy polgármester lelkesedik saját városa iránt? – kérdezhetnénk. A válasz pedig normál esetben az lenne, hogy semmi. De itt és most, 2023 augusztusában, 10 hónappal a következő önkormányzati választás előtt, és de pláne Matkovich Ilona esetében azért elkél némi háttérmagyarázat.

Vác város akkor még csak reménybeli polgármester asszonya nem minden politikai előzmény nélkül vágott neki a 2019-es önkormányzati kampánynak. Egy évvel korábban, amikor még Fehér Zsolt is megelőzte őt az országgyűlési választáson, amit Rétvári Bence a kettejük összeredményénél is nagyobb fölénnyel nyert meg, 4849 szavazatot sikerült begyűjtenie Vácon. A köré gyűlt kampánycsapat aztán így-úgy, amúgy (ezt nem bontom ki bővebben, de akadnak a városban olyanok, akik mesélni tudnának róla) átvette az irányítást a SZAVAD Egyesület fölött, begyűrte maga alá a különböző, már egyébként ezer sebből vérző ellenzéki pártlogókat, és az így összefércelt vitorlával kifogta az akkor épp változóban lévő szelet az előző polgármester hajója elől. Ezekkel a manőverekkel sikerült 5597 szavazatot begyűjteni, ami ugye alig 750-nel több az egy évvel korábban elért politikai „sikerénél”.

De lássuk csak, mi történt azóta? Matkovich Ilona szivárványa bizony elvérzett. A korábbi zászlóshajó, a Jobbik 2 százalékon áll, az LMP dettó, az MSZP duble dettó. És mivel ez a választás, ami most következik, merőben más lesz, mint az eddigiek, bizony nem lehet csak úgy legyinteni a pártpreferenciákra, mondván, hogy az önkormányzati választás úgyis a személyekről szól. Most ugyanis az európai parlamenti választásokkal együtt tartják az önkormányzati voksolást, és hát bizony nagyon valószínű, hogy a pártszimpátia befolyásolni fogja a szavazókat.

És itt jön vissza újra a hirtelen saját városában cukiskodó Matkovich Ilona. Az a Matkovich Ilona, aki élből utasít el minden együttműködést a kormánnyal, dob vissza már kész kormányzati projekteket, vesz a nevére a forrás elhallgatásával sikeres állami beruházásokat. És az a Matkovich Ilona, aki viszont sokszor és szívesen szól be a kormánynak, pózol ellenzéki nagy- és kiskutyákkal, és ezerféleképpen nyilvánítja ki, hogy mennyire nem szívleli a térség országgyűlési képviselőjét, Rétvári Bencét.

Szóval, ha így levezetjük, mindjárt érthetővé válik, mire ez a naplementébe öltöztetett váci giccsparádé. Maholnap még megérjük, hogy a két kezéből szívecskét formázó Matkovich Ilona elsírja magát a főtéri szökőkútnál, mert az ő szíve Vácért dobog. Naná. De a narancsban úszó alkonyatban, a felvett póz mögött, valójában izzadságszagú aggodalom úszik, hogy vajon mennyi maradt mostanra abból az 5597 szavazóból.