A LAKOSSÁGSZÁM VÁLTOZÁSÁHOZ IGAZÍTOTTÁK AZ ORVOSI ÜGYELETI RENDSZER KIEGÉSZÍTŐ ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁSÁT

A júliusi ülésen a képviselő-testület módosította, alapvetően a megnövekedett lakosságszámhoz igazította az orvosi ügyeleti rendszer működtetéséről szóló megállapodást.

Az orvosi ügyelet ellátásának, megszervezésének törvényi háttere, hogy a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13 § (1) 4. pontja az egészségügyi alapellátást, az egészséges életmód segítését célzó szolgáltatásokat a helyi önkormányzatok kötelezően ellátandó feladatai közé sorolja. Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 5. § (1) bekezdése szerint a települési önkormányzat az egészségügyi alapellátás körében gondoskodik az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyelet ellátásáról. Az egészségügyi ellátás folyamatos működtetésének egyes szervezési kérdéseiről szóló 47/2004. (V. 11.) ESzCsM rendelet 15. § (1) bekezdése szerint a háziorvosi, házi gyermekorvosi feladatok rendelési időn kívüli ellátására ügyeleti szolgálatot kell szervezni, illetve azt központi ügyelet útján kell ellátni.

Na már most, a helyi ügyeleti ellátásról szóló megállapodásban a júliusi testületi ülésen elfogadott módosítás alapján az önkormányzat kötelezettséget vállal arra, hogy az alapellátás központi ügyeletét a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő finanszírozásának kiegészítéseként az állandó lakosokra számolva június 1-től a feladatellátás időtartama végéig 22 ft/fő/hó összegben biztosítja havi ütemezéssel, saját forrásból.

A megállapodás értelmében a fentebb említett összeg alapján felszorzandó havi önkormányzati hozzájárulást a város minden év január 1. napjának megfelelő állapot szerinti állandó népességének alapján kell megállapítani. A Pest Megyei Kormányhivatalnál vezetett statisztikai adatok alapján Vácnak jelenleg 33.819 az aktuális lakosságszáma. Ebből adódóan az idén 744.018 forint az a havi összeg, amivel az önkormányzat hozzájárul az orvosi ügyeleti rendszer működtetéséhez.