EGY LEJÁRT OKMÁNY AKÁR A CSALÁD NYARALÁSÁT IS MEGHIÚSÍTHATJA

Hivatalos ügyintézésnél egy lejárt személyi igazolvány, közúti ellenőrzésnél egy érvénytelen jogosítvány könnyen bosszúságot okozhat, míg az érvényét vesztett útlevél és hiányzó EU TAJ-kártya akár az egész család nyaralását romba döntheti. Nincs bosszantóbb, mint a határról vagy a reptérről visszafordulni – hívja fel a figyelmet a kormanyhivatalok.hu.

Mint írják, utazás előtt mindenképpen ajánlott informálódni a konzuli szolgálatok felületeiről, hogy hol milyen feltételeknek kell megfelelni.

Országonként eltérőek a szabályok arra vonatkozóan, hogy az utazás dátumához képest meddig kell érvényesnek lenniük a személyes iratoknak. Utazásra csak a személyi igazolvány és az útlevél alkalmas, a vezetői engedély nem. Amennyiben lejárt a személyi igazolvány, a hivatalban kiállított ideiglenes változattal is lehet utazni, viszont azt nem minden ország fogadja el. Románia területére például nem lehet ideiglenes személyivel beutazni.

Akinek lejárt az útlevele, 24 órás és 3 napos soron kívüliség esetén Budapesten, a központi okmányirodában tud újat csináltatni.

Jogosítványt érvényesíteni a kormányablakokban lehet 4 ezer forintos díj megfizetése ellenében, de az Ügyfélkapun keresztül ez a díj megspórolható, ha van a rendszerben 3 évnél nem régebbi igazolványkép.

A kormanyhivatalok.hu az Európai Egészségbiztosítási Kártya fontosságára is felhívja a figyelmet, ami nélkül ugyan útra lehet kelni, de az EU országain belül jó szolgálatot tehet, ha orvosi ellátásra van szükség.

A plasztikkártyát azonnal elkészítik a kormányablakokban és a családtámogatási, társadalombiztosítási ügyfélszolgálaton. Meghatalmazással pedig egy személy is megcsináltathatja minden családtagét.