A VILÁG MINDEN RÉSZÉBŐL ÉRKEZTEK VENDÉGEK VÁCRA A MÉCS CSALÁDKÖZÖSSÉGEK NEMZETKÖZI TALÁLKOZÓJÁRA

Kiemelkedő rangú nemzetközi találkozónak, a MÉCS Családközösségek (Christian Family Movement, CFM) konferenciájának volt a házigazdája a múlt hét végén, pénteken és szombaton a váci püspökség, az esemény plenáris üléseinek és kisebb csoportos beszélgetéseinek a tavasszal átadott PüspökVác Látogató- és Rendezvényközpont adott helyet.

Az alábbiakban a találkozó nyitó előadásának és a Barátok templomában tartott záró szentmise homíliájának fő gondolatait foglaljuk össze néhány pontban.
Az első plenáris ülés gondolatébresztő előadását Varga László kaposvári megyéspüspök tartotta, elmélkedésének fókuszában a gonosz(ság) elleni szellemi harc állt.
Az előadó elmélkedése felütéseként kijelentette: világméretű vészhelyzetet tapasztalunk, káoszt az élet minden területén.
– Európa is krízisben van – idézte Varga László püspök Henry Boulad jezsuita szerzetest. – Az Európai Unió iránytű nélkül maradt, mert megtagadta zsidó–keresztény gyökereit, és megkérdőjelezte saját identitását. Megmentése – ahogy Ferenc pápa fogalmaz – párbeszédet igényel, az egyes országok identitását, gazdagsági, kulturális, nemzeti, történelmi, művészeti valóságát párbeszéddel lehet integrálni.

A főpásztor hangsúlyozta: a krízis az Egyházat is elérte, szavai szerint az alulról jövő keresztényüldözés eszköze az új globális etika.

„Veszélyes, mivel nem tűnik üldözésnek, sőt keresztény fogalmakat is használ, de más tartalommal tölti meg azokat. A leglényegesebb pontja, hogy nem létezik objektív igazság, legfőbb értéknek az egyén választási szabadságát tekinti, amely fölötte áll minden törvénynek, a természettörvénynek is, és minden tekintélynek, még az isteni kinyilatkoztatásnak is. Ebből születik meg a személyre szabott »magán- és keverékvallás«” – fejtette ki bővebben a főpásztor az egyházat veszélyeztető krízis gondolatát.

Felhívta a figyelmet, hogy egy új, globális ideológia hódít, melynek célja az új embertípus megalkotása: ez a gender-ember, aki nemi identitását és szexuális magatartását minden erkölcsi normától eloldva „szabadon” határozhatja meg.

– A racionalitás, a tudás, a tudomány került a keresztények gondolkodásában is mindenek fölé. Ennek jegyében az ember a mitológiába száműzte a démonokat. A pszichológia és a pszichiátria tudományának fejlődésével mi, keresztények is hajlamosak vagyunk arra, hogy a démon munkálkodását is idegi és szellemi zavarodottsággal magyarázzuk. Az emberek elfogadják azt a magyarázatot, hogy a sátán pusztán az emberi gonoszság összessége. Szent VI. Pál pápa azonban figyelmeztetett, a sátán létezik. A leghatékonyabb spirituális atmoszférája a korszellem, amit mindenki magától értetődőnek tart, amivel az emberek általában nem mernek szembeszállni – fogalmazott Varga László.

A püspök hangsúlyozta még:

  • Fel kell tenni a kérdést, Istentől származik-e mindaz, ami jónak látszik, például az előző rendszerben a papi békemozgalom, vagy napjainkban a gyarapodás teológiája;
  • Rá kell kérdezni, hogy a gonosztól származik-e az, ami rossznak látszik, a szenvedés, kereszt, áldozat;
  • De azt is meg kell különböztetni, ha valamit átélünk, akkor az Istentől, az emberi pszichétől vagy a gonosztól származik-e.

„Ideje felébredni. A támadás a kereszténység alapjai ellen irányul, az Isten által teremtett ember identitása, istenképűsége ellen. Fel kell vállalnunk a szellemi harcot, szellemi fegyverekkel, ami a hűség harca: hűség Istenhez, hűség az emberségünkhöz, az Egyházhoz és egymáshoz, a törekvés, hogy Jézus példája nyomán minden helyzetben szabaddá váljunk az Istennel való együttműködésre” – zárta gondolatébresztő elmélkedését a Kaposvári Egyházmegye főpásztora.

A világtalálkozót záró szombat délutáni szentmise főcelebránsa Marton Zsolt házigazda megyéspüspök volt, a szentbeszédet pedig Bíró László nyugalmazott püspök mondta.
A korábbi családreferens főpásztor a többi között megfogalmazta: „Két logosz kerül egybe egy házasságban, a dialogosz nem luxus ebben a kapcsolatban. Nagyon fontos, hogy a személyes kapcsolat soha ne kerüljön háttérbe. A házasságok nagy veszélye, hogy a dialogosz kapcsolat a háttérbe tud kerülni. Pedig a szeretet, ami nincs kifejezve, az nincs. Tehát az egyik lényegi gondolat a házasságban, hogy a felek befogadják egymást, legyen idejük dialógusban lenni egymással, egymást meghallgatni, időt ajándékozni egymásnak.”

***

A „Megfigyelés-Értékelés-Cselekvés” (MÉCS) módszer alapján működő házasközösségek az 1940-es években indultak több kontinensen. A nemzetközi szervezet (ICCFM) 1966-ban alakult meg Dél-Amerikában – célja, hogy tagjai az imádság és a családok szolgálata által folyamatosan növekedjenek az Isten és embertársaik iránti szeretetben, az evangélium és a Katolikus Egyház tanításainak iránymutatása alapján. Ezzel az ICCFM a világ egyik legrégebbi családmozgalma.
A magyar MÉCS 1996-ban indult, Bíró László akkori családreferens püspök megbízása nyomán, a Ménesi házaspár vezetésével.
A világszervezetnek jelenleg több mint 130 ezer tagcsaládja van, túlnyomó többségük Dél-Amerikában. Magyarországon 130 plébániai családközösségben körülbelül 650 család, illetve 14 ifjúsági közösségben 210 fiatal tartozik a mozgalomhoz.