A MÉCS CSALÁDKÖZÖSSÉGEK VILÁGTALÁLKOZÓJÁT RENDEZIK VÁCOTT PÉNTEKEN ÉS SZOMBATON

A tavasszal átadott PüspökVác Látogató- és Rendezvényközpont lesz a bázisa pénteken és szombaton a Christian Family Movement (CFM) – hazánkban MÉCS Családközösségek – nemzetközi szervezete 15. világtalálkozójának.

A rendezvény fő házigazdája Marton Zsolt váci megyéspüspök, az MPK családreferens főpásztora, előadást tart Varga László kaposvári megyéspüspök, Bíró László nyugalmazott püspök, továbbá Gerardo Alminaza, a Fülöp-szigeteki San Carlos egyházmegye püspöke is részt vesz a rendezvényen, csakúgy mint Martin Mtumbuka malawi családpüspök.

A találkozó során – melynek mottója az a gondolat, hogy „Küzdjünk reménységgel, egységben a családért” – beszámolók hangzanak el a világ minden részéből a családmozgalom működéséről, kihívásairól és örömeiről, valamint számos házaspár tesz tanúságtételt.
A Keresztény Családmozgalom (CFM), amelynek a MÉCS 1998 óta teljes jogú tagja, a legrégibb világi mozgalom az Egyházban. A „Megfigyelés-Értékelés-Cselekvés” (vagy „Láss, Ítélj, Cselekedj”) módszer alapján működő házasközösségek az 1940-es években indultak több kontinensen, a nemzetközi szervezet (ICCFM) 1966-ban alakult meg Dél-Amerikában, célja, hogy tagjai az imádság és a családok szolgálata által folyamatosan növekedjenek az Isten és embertársaik iránti szeretetben, az evangélium és a Katolikus Egyház tanításainak iránymutatása alapján.


A magyar MÉCS 1996-ban indult Bíró László akkori családreferens püspök megbízása nyomán.
A világszervezetnek jelenleg több mint 130 ezer tagcsaládja van, túlnyomó többségük Dél-Amerikában. Magyarországon 130 plébániai családközösségben körülbelül 650 család, illetve 14 ifjúsági közösségben 210 fiatal tartozik a mozgalomhoz.
A kétnapos program pénteken Varga László püspök elmélkedésével kezdődik, majd szombaton kora este a Barátok templomában tartandó szentmisével zárul.